Πομπέο: Το Ιράν είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν

Από το Kappa Newsdesk

Την πεποίθηση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις κατά των δεξαμενοπλοίων στον Κόλπο του Ομάν τη φέρει το Ιράν, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Σε δήλωσή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο είπε οι αμερικανικές υπηρεσίες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα βάσει πληροφοριών, του είδους των οπλικών συστημάτων, του επιπέδου τεχνογνωσίας που είναι απαραίτητη για τέτοιου είδους κτυπήματα και το γεγονός ότι καμία τρομοκρατική οργάνωση που δρα στην περιοχή δεν έχει τέτοιου επιπέδου επιχειρησιακές δυνατότητες και εμπειρία.

Ο Πομπέο πρόσθεσε πως το Ιράν έχει προειδοποιήσει ήδη από τις 22 Απριλίου ότι θα παρεμποδίσει την ομαλή διέλευση δεξανομενοπλοίων από τα Στενά του Χορμούζ και πως οι σημερινές επιθέσεις αποτελούν μια απαράδεκτη κλιμάκωση της έντασης και παραβίαση των διεθνών κανόνων ναυσιπλοΐας. Οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το περιστατικό και θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τόνισε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αλ-Αράμπι TV σχετικά με τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια πως “εν μέσω συνθηκών έντασης, όλα είναι πιθανά” και πως “δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον οικονομικό και τον στρατιωτικό πόλεμο”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.