Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης
Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας κατά δυο βαθμίδες στη βαθμίδα B1, ενώ διατήρησε την προοπτική σε “αρνητική”.
Η Moody’s αναφέρει στην έκθεσή της πως μειώνεται δραστικά η δυνατότητα της τουρκικής οικονομίας να αντλεί ξένα κεφάλαια, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα και μάλιστα σε πολύ μεγάλα μεγέθη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Υπό αυτές τις συνθήκες, συνεχίζει να αυξάνεται ο κίνδυνος μιας κρίσης πληρωμών και αυξάνεται συνακόλουθα και ο κίνδυνος χρεοκοπίας, ενώ μειώνονται διαρκώς τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.
Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί υπεύθυνη για την αρνητική εξέλιξη (και τις όποιες συνέπειες) την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Ενώ ανακοινώνονται εδώ και 9 μήνες διάφορα μέτρα, ελάχιστα από αυτά εφαρμόζονται, ενώ το ενδιαφέρον της κυβέρνησης φαίνεται να εστιάζεται μόνο στη βραχυπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης.
Ως επιπλέον κίνδυνο βλέπει η Moody’s τη σοβούμενη κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν από το Κογκρέσο σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση ολοκληρώσει την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Είναι δραματικό να βλέπει κανείς πως ο ανεύθυνος λαϊκισμός και η αντίληψη του κρατικιστικού καπιταλισμού μπορούν να γονατίσουν μια ισχυρή οικονομία. Η πορεία της Τουρκίας προς τη χρεοκοπία φέρει ξεκάθαρα την υπογραφή του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μόνη ελπίδα για τη χώρα, να εκλογικευθεί και να αλλάξει πολιτική ο απόλυτος άρχων μετά τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.
