Ερντογάν: Δεν έχει θέση η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο ― Έρχονται τον Ιούλιο οι S-400

Από το Kappa Newsdesk

Εκτενείς δηλώσεις έκανε το βράδυ του Σαββάτου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή από τη Σύνοδο CICA στο Τατζικιστάν. Ο ηγέτης της Τουρκίας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το ζήτημα των S-400 και των F-35, όπως και για τις δηλώσεις των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου που συνεδρίασαν στη Μάλτα την Παρασκευή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του στη Ντουσάμπε του Τατζικιστάν (15/6/2019) [Φωτό: Habertürk]

Για τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως για την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να μιλούν μόνο όσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα. “Πού βρήκε η Γαλλία το δικαίωμα να μιλήσει στην Ανατολική Μεσόγειο;”, πρόσθεσε ο Ερντογάν. “Οι εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο είμαστε εμείς, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γαλλία τι ρόλο έχει εδώ; Εάν ήθελε να πει ‘η εταιρεία μου η Total έχει κάνει συμφωνίες εκεί’, τότε να αφήσει την Total να μιλήσει. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όλοι συνολικά οι άνθρωποι που ζουν στην Κύπρο θα πρέπει μοιράζονται όλα τα οφέλη των υδρογονανθράκων που υπάρχουν εκεί. Για τέτοια περίπτωση πρόκειται. Επιδιώκουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας εκεί. Ο Νότος [η Κυπριακή Δημοκρατία] έχει επίσης ίσα δικαιώματα όπως και οι Τούρκοι πολίτες στο Βορρά έχουν τα ίσα δικαιώματα. Μπορούμε να αγνοήσουμε ότι υπάρχει μια εξαπάτηση του Βορρά; Τι κάνει εδώ ο Γάλλος; Ο κ. Μακρόν είναι πολύ αρχάριος στη δουλειά που έχει αναλάβει. Δεν έχει εξοικειωθεί ακόμη. Υποθέτω ότι θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να εξοικειωθεί”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ο Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε το ζήτημα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ντουσάμπε του Τατζικιστάν, και πως το θέμα αυτό “έχει ολοκληρωθεί”. “Νομίζω ότι θα αρχίσουν να έρχονται στο πρώτο μισό του Ιουλίου”, πρόσθεσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η ρωσική πλευρά κανονίζει το πρόγραμμα της παράδοσης.

Για το ζήτημα του τελεσιγράφου που τέθηκε στην Τουρκία από τις ΗΠΑ μέσω επιστολής του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας θα απαντήσει με επιστολή “ίσως και εντός αυτής της εβδομάδας. Το πλαίσιο της απάντησης έχει καθοριστεί”. “Η απόφασή μας είναι σαφής. Δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο τη συμφωνία για τους S-400. Το λέω κάθε φορά. Δεν είμαστε η κυβέρνηση μιας επαρχιακής πόλης, είμαστε η Δημοκρατία της Τουρκίας. Υπογράψαμε και ολοκληρώσαμε τα πάντα. Η Ρωσία από την πλευρά της μας έχει διευκολύνει με κάθε τρόπο στο σχετικό δάνειο που θα μας δώσει και μας έχει δώσει και εξωπραγματικό επιτόκιο σε σχέση με τις αγορές. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε τώρα”.

Σε σχέση με την πρόθεση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν την προμήθεια των πολεμικών αεροσκαφών F-35, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έχει ρόλο στην παραγωγή του αεροσκάφους και πως μέχρι τώρα είναι απολύτως συνεπής στις καταβολές των δόσεων και πως έχει πληρώσει μέχρι στιγμής 1 δισεκατομμύριο 250 εκατομμύρια δολάρια. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν απλά να πούνε “δεν σας δίνουμε τα αεροπλάνα”. “Αυτό δεν είναι ωραίο”, δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως θα συζητήσει αναλυτικά το ζήτημα με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ιαπωνία στο τέλος του μήνα. “Θέλω να πιστεύω πως το ζήτημα θα επιλυθεί”, είπε ο Ερντογάν. “Η Τουρκία είναι μια από πλέον ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ και κάνει τακτικά στις πληρωμές της στη συμμαχία, ενώ τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη είτε δεν πληρώνουν είτε πληρώνουν πολύ λίγο”. “Δεν πρέπει ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να κάνει τέτοιο λάθος σε έναν στρατηγικό εταίρο. Είμαστε ένα ιδιαίτερο μέρος του ΝΑΤΟ”.

Πηγή: Habertürk