Το ντιμπέιτ των Συντηρητικών και ο άφαντος Μπόρις

Οι πέντε από τους εναπομείναντες έξη διεκδικητές της ηγεσίας του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος συμμετείχαν το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ που διοργάνωσε το Channel 4 και ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το Brexit και τις πολιτικές που θεωρούν ότι χρειάζεται η χώρα στα επόμενα χρόνια. Απουσίαζε όμως το φαβορί. Ο Μπόρις Τζόνσον επέλεξε να μην συμμετάσχει στο ντιμπέιτ, προφανώς φοβούμενος ότι όλοι οι αντίπαλοί του θα έστρεφαν τα βέλη τους εναντίον του. Παρ’ όλη τη φυγομαχία του όμως, ο Τζόνσον δεν απέφυγε τις επιθέσεις εναντίον του. Ο Χαντ είπε με χαρακτηριστική ειρωνεία: “Εάν η ομάδα του Τζόνσον δεν τον αφήνει να πάρει μέρος σε ένα ντιμπέιτ με πέντε φιλικούς συνυποψήφιους, πως περιμένει να αντιμετωπίσει τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ;”

Σύμφωνα με την ομάδα του, ο Τζόνσον θα λάβει μέρος στο ντιμπέιτ που διοργανώνει το BBC για το βράδυ της Τρίτης, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη ψηφοφορία στο Συντηρητικό Κόμμα και θα έχουν βγει από την κούρσα δυο ή και τρεις από τους έξη διεκδικητές. Μια τρίτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη και, εάν χρειαστεί, και μια τέταρτη την Πέμπτη ώστε να απομείνουν μόνο δυο φιναλίστ.

Πέντε από τους έξη διεκδικητές της ηγεσίας του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος στο ντιμπέιτ του Channel 4 (16/6/2019)

Ο Μάικλ Γκοβ, ο Τζέρεμυ Χαντ, ο Σάτζιντ Τζάβιντ, ο Ντόμινικ Ράαμπ και ο Ρόρυ Στιούαρτ συμμετείχαν στην τηλεμαχία που διήρκεσε γύρω στα 70 λεπτά και κινήθηκε σε σχετικά καλό επίπεδο, αν και μόνο ο Στιούαρτ παρουσίασε μια ρεαλιστική, άρα και αντιδημοφιλή, τοποθέτηση για το Brexit, που δεν περιλαμβάνει ψευδαισθήσεις για νέες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη συμφωνία αποχώρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Στιούαρτ είναι πρώην ψηφοφόροι των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του βρεατανικού Συντηρητικού Κόμματος Ρόρυ Στιούαρτ

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο Ράαμπ για τη θέση που έχει πάρει ως προς την πιθανότητα να κλείσει το Κοινοβούλιο για να περάσει η συμφωνία για το Brexit με βασιλικό διάταγμα ερήμην των βουλευτών. Ο Τζάβιντ του είπε πως “πάμε να εκλέξουμε τον επόμενο πρωθυπουργό, όχι τον επόμενο δικτάτορα”. Ο Ράαμπ επέμεινε, με το επιχείρημα ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια τέτοια κίνηση εάν θέλει κανείς να έχει αποτελεσματικότητα η διαπραγμάτευση με την ΕΕ.

Στους τομείς των επιμέρους πολιτικών, οι υποψήφιοι προέβαλλαν την ανάγκη ενίσχυσης της Παιδείας, της ασφάλειας (ιδιαίτερα μετά το θλιβερό σερί δολοφονιών με μαχαιρώματα το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο) και ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ντιμπέιτ: