ΕΕ: Αναβολή για τον Οκτώβριο για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Στην αναβολή για τον Οκτώβριο της απόφασης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία κατέληξε τελικά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από πολύωρη συνεδρίαση σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Επίτροπος διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν (αριστερά) και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας Ζορζ Τσιάμπα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο (18/6/2019) [Φωτό: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]

Παρ’ όλες τις έντονες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπήρξαν σοβαρές αντιρρήσεις από την Ολλανδία και τη Γαλλία, ενώ και η Γερμανία επιθυμούσε την αναβολή μετά την απόφαση της Μπούντεσταγκ που ζητούσε και αυτό αναβολή για μετά τον Σεπτέμβριο. Ειδικά η Γαλλία θέλει να υπάρξει πρώτα απόφαση στο ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές που έχει προτείνει για την ΕΕ πριν από τη λήψη απόφαση για ένταξη νέων κρατών-μελών.

Η κυβέρνηση έκανε μια έντονη προσπάθεια να αποδεσμευθεί η υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας από αυτή της Αλβανίας, καθώς στα Τίρανα επικρατεί σοβαρή πολιτική κρίση και είναι άγνωστο αν οι Αλβανοί θα μπορέσουν να εξέλθουν σύντομα από αυτό το αδιέξοδο. Η πλειοψηφία όμως του Συμβουλίου δεν ήθελε να υπάρξει σε αυτήν τη φάση αποδέσμευση της Βόρειας Μακεδονίας από το πακέτο με την Αλβανία και έτσι αναγκαστικά η υποψηφιότητα των Σκοπίων πήρε το δρόμο του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, οι πιθανότητες για τα Σκόπια είναι αρκετά καλές για το φθινόπωρο, σε αντίθεση με την Αλβανία, της οποίας η υποψηφιότητα έχει αδυνατίσει αισθητά.

Στην επόμενη ελληνική Κυβέρνηση η απόφαση

Με την αναβολή αυτή μεταφέρεται πλέον το βάρος της απόφασης για την ελληνική πλευρά στην επόμενη Κυβέρνηση, που είναι πολύ πιθανόν να συγκροτηθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να προβάλλει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά είναι ιδιαίτερα αρνητικός με την περίπτωση της Αλβανίας.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.