Ο Ντράγκι όπλισε πάλι το μπαζούκα – και ο Τραμπ δυσανασχετεί

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Οι αγορές περίμεναν εδώ και καιρό μια ηχηρή παρέμβαση από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δείχνει εμφανή σημάδια κόπωσης αλλά και ο πληθωρισμός δεν έχει την ανοδική πορεία προς τον στόχο του 2% που είχε θέσει η ΕΚΤ ήδη από το 2018.

Και ενώ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας στις 6 Ιουνίου υπήρξε ένα πρώτο δείγμα αλλαγής της νομισματικής πολιτικής με τη μετάθεση του χρονικού ορίου για άνοδο των επιτοκίων προς τα μέσα του 2020, εν τούτοις ήταν φανερό ότι η ΕΚΤ έπρεπε να αναθεωρήσει ριζικά τις κατευθύνσεις της εάν δεν θέλει να εμφανιστεί απολύτως αποτυχημένη στην αποστολή της.

Και η πολυαναμενόμενη αυτή αλλαγή κατεύθυνσης ήρθε σήμερα μέσα από την ομιλία του Προέδρου της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο συνέδριο της Τράπεζας που διεξάγεται στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, αφού εξιστόρησε τα 20 χρόνια νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και το πως σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, κατέληξε λέγοντας ότι “ελλείψει βελτίωσης [των μεγεθών], που θα σημαίνει ότι οι στόχοι μας για διατηρήσιμη επάνοδο του πληθωρισμού απειλούνται, τότε θα χρειαστεί επιπλέον νομισματική τόνωση”.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας (18/6/2019) [Φωτό: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα]

Πάρτυ στις αγορές ομολόγων

Από εκείνη το λεπτό που ο Ντράγκι εκστόμισε αυτήν τη φράση, οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης κάλπασαν με πολύ μεγάλη άνοδο, με αποτέλεσμα να φτάσει για πρώτη φορά στα χρονικά σε αρνητικό επιτόκιο το 10ετές γαλλικό ομόλογο, ενώ το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έπεσε στο 2,52%, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.

Δυσανασχετεί ο Τραμπ

Την ομιλία του Ντράγκι σχολίασε με δεικτικό τρόπο στο Twitter ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας την Ευρωζώνη ότι με τις πολιτικές της νομισματικής χαλάρωσης υποτιμά τεχνητά το ευρώ έναντι του δολλαρίου και έτσι επωφελείται αθέμιτα έναντι των ΗΠΑ. Πρόκειται βέβαια για ολοκληρωτικά στρεβλή και λανθασμένη ερμηνεία της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης διαχρονικά. Καμία τεχνητή υποτίμηση του ευρώ δεν έχει κάνει η ΕΚΤ και μάλιστα επί χρόνια αξιωματούχοι της Fed κατηγορούσαν την ΕΚΤ ότι ακολουθεί μια υπερβολικά ορθομονεταριστική πολιτική που δεν βοηθά την ανάπτυξη και την απασχόληση. Σε άλλο tweet χρησιμοποίησε δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι το βασικό εργαλείο για νέα νομισματική τόνωση θα είναι η μείωση των επιτοκίων, σαν να πρόκειται για κάτι αρνητικό. Λίγο αργότερα ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ντράγκι επειδή οι δηλώσεις του ανέβασαν τον δείκτη Dax στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης! Όσο δε για την υποτιθέμενη τεχνητή υποτίμηση του ευρώ, αυτή σήμερα ήταν ένα πενιχρό 0,2% έναντι του δολλαρίου.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.