Ευρωπαϊκή Ένωση: Αδιέξοδο για τα top jobs

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Την πλήρη αδυναμία συμφωνίας για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ή “top jobs” όπως επικράτησε να αναφέρονται) επιβεβαίωσαν την νύχτα της Πέμπτης οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ανανέωσαν το ραντεβού για τις 30 Ιουνίου σε έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται ιδιαίτερα διότι πρέπει να ικανοποιηθούν πολλές πλευρές, να τηρηθούν οι πολιτικές και γεωγραφικές ισορροπίες, να υπάρχει επαρκής εκπρόσωπηση και γυναικών και να δοθεί και ένα πειστικό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες ότι οι νέες ηγεσίες θα έχουν την ικανότητα και το πολιτικό εκτόπισμα να αντιμετωπίσουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως το σχέδιο του Spitzenkandidaten απέτυχε και πως η διαδικασία της επιλογής ξεκινά από νέα βάση. Ακόμη και η Άνγκελα Μέρκελ που μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης έδειχνε αταλάντευτη στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως εάν πλέον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα εγκαταλείψει την πρόταση για τον Βέμπερ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τους τρεις Spitzenkandidaten (Μάνφρεντ Βέμπερ, Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ) αλλά καμία από τις τρεις υποψηφιότητες δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 21 χωρών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Ντόναλντ Τουσκ και η Άνγκελα Μέρκελ συζητούν σε ένα διάλλειμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (20/6/2019) [Φωτό: Ευρωπαίος διπλωμάτης μέσω Euronews]

Είχαν προηγηθεί έντονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Τουσκ, τη Μέρκελ (εκ μέρους του ΕΛΚ), τον Μακρόν (εκ μέρους του Renew Europe) και τον Σάντσεθ (εκ μέρους των Σοσιαλιστών), χωρίς όμως να βρεθεί η χρυσή τομή, και έτσι οι συζητήσεις μετατίθενται αρχικά για τις 28 και 29 Ιουνίου στην Οζάκα της Ιαπωνίας, όπου θα συναντηθούν και πάλι οι τέσσερεις ηγέτες στα πλαίσια της Συνόδου του G20. Προηγουμένως ο Τουσκ θα κάνει άλλον ένα γύρο συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού η έγκριση του ευρωκοινοβουλίου είναι απαραίτητη και προέχει η εκλογή Προέδρου στο Στρασβούργο στις 2 Ιουλίου. Για τα υπόλοιπα αξιώματα υπάρχει θεωρητικά χρόνος να αποφασιστούν ακόμη και αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.