Οικονομικοί κύκλοι της Δύσης ανυπομονούν για τον Μπαμπατσάν, αλλά μπορεί αυτός να νικήσει τον Ερντογάν;

Γράφει ο Ilhan Tanir στο Ahval News

Η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και ο χρόνος του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan έχει «ξεκάθαρα τελειώσει» σύμφωνα με ένα από τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, όπως ανέφερε την Παρασκευή στη διαδικτυακή του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Spiegel. 

Ωστόσο, παρά τις φήμες για νέα πολιτικά κόμματα που θα μπορούσαν να πλήξουν την κυριαρχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αναλυτές αναφέρουν ότι η αντιπολίτευση θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα έναν ανηφορικό αγώνα για να νικήσει τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο συνιδρυτής του AKP και ο πρώην υπουργός Oικονομικών Ali Babacan και ο πρώην Tούρκος Πρόεδρος Abdullah Gul προωθούν τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Ο Babacan φέρεται να συναντήθηκε με τον Erdoğan τις τελευταίες εβδομάδες για να τον ενημερώσει και προσωπικώς για την εκκίνηση του νέου αυτού κόμματος, και πως ο ίδιος προτίθεται να παραιτηθεί από το ΑΚΡ την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο Kemal Öztürk, τέως γενικός διευθυντής του κρατικού τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με πηγές στην Άγκυρα του Maximillan Popp, δημοσιογράφου του Spiegel, το κόμμα του Babacan θα μπορούσε να ιδρυθεί το συντομότερο μέχρι και τον Ιούλιο. 

Τον Ιούλιο, η Τουρκία αναμένει επίσης την παράδοση των ρωσικής κατασκευής S-400. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump το πρωί του Σαββάτου και το κύριο θέμα της συνάντησης τους θα είναι οι διαφωνίες σχετικά με τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των S-400, τα οποία πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Δύσης, λένε ότι είναι ασύμβατα (με τα αμυντικά συστήματα στις υπόλοιπες χώρες) και θέτουν σε κίνδυνο τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη των F-35. 

[Φωτό: Casino Connection/Flickr]

Η Τουρκία έχει συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τα πέμπτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη από το 2002, επενδύοντας πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι εάν η Τουρκία εκτοξεύσει τα S-400, δεν θα λάβει τα F-35. Τα συστήματα ραντάρ των S-400s, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως “πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών” για αεροσκάφη και πιλότους των ΗΠΑ.

«Η επιστροφή του Babacan στην εθνική πολιτική σκηνή θα ήταν ευπρόσδεκτη από τους διεθνείς επενδυτές και τις αγορές γενικότερα. Θεωρείται ένας σταθερός και αξιόπιστος τεχνοκράτης που είναι πολύ έμπειρος στις παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές», δήλωσε ο Andy Birch, βασικός οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος είναι γνωστός για τα συχνά  σχόλιά του  σχετικά με την τουρκική οικονομία και τις αγορές.

Πράγματι, ο Babacan είναι ευρέως γνωστός για τη δημοτικότητά του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης και διάφοροι οικονομικοί κύκλοι αυτής βλέπουν με θετικό μάτι τόσο τον ίδιο, όσο και τον Mehmet Şimşek, έναν άλλο τέως υπουργό Οικονομικών επί Erdoğan. 

Η οικονομία αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, αφότου ο γαμπρός του Ερντογάν, Berat Albayrak, πήρε τα ηνία ως υπουργός Οικονομικών κατόπιν των εκλογών του Ιουνίου 2018, στις οποίες ο Erdoğan εξελέγη ως ο πρώτος Πρόεδρος της Τουρκίας με ιδιαίτερα αυξημένο θεσμικό ρόλο και σημαντικές αρμοδιότητες από την εκτελεστική εξουσία.

«O Babacan  έχει επιδείξει έντονο πολιτικό σθένος υπό την πίεση υιοθέτησης πιο λαϊκιστικών μέτρων. Ήταν αυτός που προσπάθησε να συγκρατήσει τον τουρκικό κατασκευαστικό κλάδο το 2015 και ήρθε σε σύγκρουση με τον Erdoğan σχετικά με την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας», δήλωσε ο Birch όταν ρωτήθηκε πώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης κρίνουν τον Babacan.

«Τον έχουν σε πολλή εκτίμηση ξένοι επενδυτές. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την τουρκική οικονομία  τη περίοδο της μεγάλης σταθεροποίησης της  επί την πρώτη θητεία του AKP δείχνουν ότι είναι ίσως η πιο αξιόπιστη προσωπικότητα στο πεδίο των οικονομικών στην Τουρκία», δήλωσε ο Paul McNamara, διευθυντής του τμήματος σχετικά με τις αναδυόμενες αγορές του ελβετικού ομίλου διαχείρισης επενδύσεων και κεφαλαίου (fund) GAM στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Babacan απολαμβάνει αρκετών επαίνων σε κύκλους της Δύσης. Ωστόσο, το ερώτημα είναι εάν μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για την αποκαθήλωση του Erdoğan. 

Οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα κοινοβουλευτικό μπλοκ δυνάμεων που μαζί με τους αποστάτες του ΑΚΡ, θα διαθέτει αρκετό αριθμό βουλευτών ώστε να περάσουν σε ψηφοφορία ένα νέο δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα, έγραψε ο Popp. Ο Erdoğan έχει αποκτήσει εξαιρετικές εξουσίες και εδραίωσε την κυριαρχία του έναντι των τουρκικών κρατικών οργάνων από τότε που κέρδισε το 2017 την επέκταση των εξουσιών του Προέδρου, ωστόσο μια επαρκής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μπορεί να αποτελέσει πρόκληση γι’ αυτόν. 

[Φωτό: International Monetary Fund/Flickr]

Σύμφωνα με παρατηρητές, ένα νέο κόμμα είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν ο Erdoğan συνεχίσει να κατέχει τις ίδιες εξουσίες. 

«Ένα νέο κόμμα, δεν θα τοποθετούσε αυτομάτως τον Babacan σε μια σημαντική θέση επιρροής. Οπότε ναι, θα είναι θετικό να βρεθεί σε μια τέτοια θέση  – ειδικά δεδομένου ότι οι Albayrak και Erdoğan φοβίζουν τις αγορές, ενώ ο Cetinkaya θεωρείται ότι είναι υπό την εποπτεία της τουρκικής Προεδρίας-, δεν νομίζω όμως ότι ένα νέο κόμμα θα έχει σημαντική επίδραση στο προφίλ του», είπε ο McNamara.

Η ηγεμονία του ΑΚΡ είναι σήμερα σχεδόν απόλυτη στους τουρκικούς κρατικούς θεσμούς. Επιπλέον, δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εκλογές στον ορίζοντα και όλες οι εκλογές που συμβαίνουν είναι απίθανο να είναι ελεύθερες ή δίκαιες. Ωστόσο, οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα ενθάρρυναν την αντιπολίτευση ότι μπορεί να κερδίσει ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. 

Επιπλέον, ο Birch είπε: «η άνοδος του Babacan και η ίδρυση ενός άλλου κόμματος συμβάλει σημαντικά στην αβεβαιότητα για την τουρκική οικονομική πολιτική στο μέλλον». 

Οι φήμες για ένα νέο κόμμα υπήρξαν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στα κοινωνικά δίκτυα και τα τηλεοπτικά πάνελ τις τελευταίες εβδομάδες και φαίνεται ότι υπάρχει πολύς ενθουσιασμός για ειδήσεις σχετικά με τη δυνατότητα διάσπασης του AKP. 

Εξακολουθεί κι είναι άγνωστο αν η ‘σφήνα’ στο AKP των προσωπικοτήτων που αντιδρούν μπορεί να ‘αρπάξει από τα χέρια’ του Erdoğan την πλειοψηφία. Ακολούθως, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν είναι γνωστό αν μια διάσπαση του ΑΚP θα μπορούσε να δρομολογήσει ένα νέο γύρο εκλογών. 

«Ποια θα είναι η κατανομή ισχύος ανάμεσα στο AKP, τη νέα ομάδα-‘σφήνα’ σε αυτό και το ανανεωμένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) -για να μην αναφέρουμε τη συνεχιζόμενη επιρροή τόσο του εθνικιστικού κομματος του MHP, όσο και του φιλοκουρδικού κόμματος του HDP);», αναρωτιέται ο Birch. 

Ενώ υποστηρίζει ότι «αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές, ειδικά αν νέες πολιτικές απειλές πυροδοτήσουν μια νέα προσπάθεια του Erdoğan  να πάρει σκληρότερα μέτρα εναντίον της αντιπολίτευσης».

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο Ahval News.