Ο Νταβίντ-Μαρία Σασόλι νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Γράφει η Ευφροσύνη Παυλακούδη*

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής David-Maria Sassoli είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). Από τη θέση αυτή θα μπορεί να εποπτεύει τις διάφορες δραστηριότητες και επιτροπές του ΕΚ, να διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, να δίνει την τελική έγκριση για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και φυσικά να εκπροσωπεί το  ΕΚ σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις διεθνείς σχέσεις του.

Στην πρώτη ομιλία του ως Προέδρου του ΕΚ, ο 63χρονος Sassoli, πρώην δημοσιογράφος  και ευρωβουλευτής από το 2009, υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης των συμφωνιών του Δουβλίνου για τις μεταναστευτικές ροές: «Κύριοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό το Κοινοβούλιο πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να συζητηθεί η μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, που με μεγάλη πλειοψηφία προτάθηκε στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο». Στη συνέχεια επανέλαβε τη σημασία του κοινοτικού θεσμού: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ατύχημα της Ιστορίας, είμαστε τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων που κατάφεραν να βρουν το αντίδοτο του εθνικιστικού εκφυλισμού που δηλητηρίασε την ιστορία μας». Και κατέληξε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ισχυρότερη. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι παρά την ποικιλομορφία μας».

Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα σε μικρές τοπικές ιταλικές εφημερίδες προτού προχωρήσει στην γνωστή εφημερίδα  Il Giorno. Το 1992 έγινε μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας για το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TG3 και μετά από λίγα χρόνια, διορίστηκε παρουσιαστής του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού TG1, όπου έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς  και δημοφιλείς δημοσιογράφους της Ιταλίας.  Το 2009, ο Sassoli εγκατέλειψε την δημοσιογραφική του καριέρα για να εισέλθει στην πολιτική, έγινε μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και συμμετείχε στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009, στις οποίες εξελέγη με 412.502 ψήφους. Από τότε έως το 2014, ήταν ο πρόεδρος του PD στο ΕΚ.

Στις 9 Οκτωβρίου 2012, ο ​​Sassoli ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές  του 2013 για τη δημαρχία της Ρώμης. Κατετάγη δεύτερος με 26% των ψήφων, πίσω από τον Ignazio Marino, ο οποίος κέρδισε με 55%, και μπροστά από τον πρώην υπουργό Επικοινωνιών, Paolo Gentiloni

Στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014, επανεκλέχθηκε στο EK, με 206.170 ψήφους, ενώ την 1η Ιουλίου του ιδίου έτους εκλέγεται αντιπρόεδρος του ΕΚ με 393 ψήφους.

Το 2019 επανεκλέχθηκε στο ΕΚ, με 128.533 ψήφους, ενώ χτες μόλις προτάθηκε από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) ως νέος Πρόεδρος του ΕΚ.

[Φωτό: Salvatore Caronna/Flickr]

Η σημερινή ανάδειξη του Sassoli σε πρόεδρο του ΕΚ ήταν τρόπον τινά απροσδόκητη αφού ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέταζαν το ενδεχόμενο εκλογής του, επίσης, σοσιαλιστή, Bούλγαρου Sergei Stanishev, με τη λογική της εκπροσώπησης των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης σε ένα από τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. Ο Stanishev δεν υπέβαλε όμως υποψηφιότητα, όπως ακριβώς και o Guy Verhofstadt που αναμενόταν από πολλούς να διεκδικήσει την εν λόγω θέση.

Έτσι σήμερα, ο Sassoli στον β’ γύρο της διαδικασίας συγκέντρωσε την πλειοψηφία με 345 ψήφουςενώ ακολούθησαν ο Tσέχος Jan Zahradil, που ανήκει στην ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) με 160 ψήφους και η Γερμανίδα υποψήφια της ομάδας των Πρασίνων (Greens/EFA) Ska Keller με 119 ψήφους. Να σημειωθεί ότι στον α’ γύρο κανείς από τους υποψηφίους δεν είχε συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (332). Για την ακρίβεια o Sassoli είχε συγκεντρώσει 325, ο Zahradil 162 και η Keller 133 αντιστοίχως, ενώ συμμετείχε και η Iσπανίδα Sira Rego από την ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) που συγκέντρωσε 42 ψήφους.

Τούτων λεχθέντων ο Sassoli εξελέγη πρόεδρος του ΕΚ, με την υποστήριξη της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), αλλά και της Renew Europe, στην οποία περιλαμβάνεται το κόμμα του  Emmanuel Macron (En Marche!) και οι Φιλελεύθεροι (ALDE Group),  η οποία συμφώνησε με  την τελευταία πρόταση του Συμβουλίου και δεν διέθετε δικό της υποψήφιο.

Υπόψν ο David-Maria Sassoli είναι ο έβδομος Ιταλός που αναλαμβάνει αυτό το πόστο, στο τιμόνι του οποίου θα βρίσκεται σημειωτέον επί 2,5 έτη –το μισό δηλαδή της κοινοβουλευτικής θητείας- προτού δώσει τη σκυτάλη σε μέλος του EPP, της κεντροδεξιάς πολιτικής ομάδας δηλαδή, για τα υπόλοιπα 2,5 έτη.

[Φωτό: Emilia Kocięcka/Flickr]

Kαι μπορεί στο πρόσωπο του Sassoli να βρέθηκε ο κοινός παρονομαστής των δυο μεγάλων ευρωομάδων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δηλαδή, όμως  η επιλογή της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως υποψήφιας για τη θέση της νέας πρόεδρου της Κομισιόν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους τελευταίους και ιδίως στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι βάσει των μέχρι στιγμής δηλώσεων τους θα καταψηφίσουν στις 15 Ιουλίου την Ursula von der Leyen, ενώ σε ανακοίνωση τους έκαναν λόγο για «πολιτικά τεχνάσματα που δεν έχουν προηγούμενο». 

Βέβαια και η επικεφαλής των Πρασίνων στην Ευρωβουλή Ska Keller επίσης διαφώνησε με τον τρόπο επιλογής, παράλληλα όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν θα καταψηφίσει ή θα στηρίξει την von der Leyen. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική τηλεόραση (ZDF): «Μέχρι στιγμής δεν βλέπω ακόμη το λόγο γιατί θα πρέπει να συμφωνήσουμε με αυτή τη συναλλαγή». Με άλλα λόγια, η στάση των Πρασίνων θα κριθεί από τις προθέσεις της von der Leyen αναφορικά με το ποιούς στόχους θα θέσει και κατά πόσο αυτοί συμβαδίζουν με το πολιτικό πρόταγμα των πρώτων. Ίσως αυτό αποσαφηνιστεί σε μια επικείμενη συνάντηση μεταξύ των δύο Γερμανίδων πολιτικών.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 15 Ιουλίου, πολλά μπορούν να ανατραπούν ή και να συμφωνηθούν. Ίδωμεν. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, πολλά πράγματα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.

*H Eυφροσύνη Παυλακούδη είναι δημοσιογράφος και information architect. Έχει εκπαιδευτεί στο BBC World Service και διαθέτει BA Hons in Media Studies & Social Policy Research και ΜΑ in Mass Communication. Υπήρξε αρχισυντάκτης στο maga.gr όπου αρθρογραφούσε επί σειρά ετών, ενώ συνεργάστηκε για θέματα δημοσιογραφικής κάλυψης και πολιτικής ανάλυσης με διάφορα πολιτικά γραφεία. Άρθρα και συνεντεύξεις της έχουν δημοσιευτεί, ενδεικτικά, στα enface.gr, lifo.gr, metarithmisi.liberal.gr, maga.gr, freeforumstocks.blogspot.com, bleepradio.gr.