Νέα πίεση από το Κογκρέσο για κυρώσεις στην Τουρκία

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

H διστακτικότητα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποφασίσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στο Κογκρέσο και την Πέμπτη υπήρξε νέα πρωτοβουλία από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Ρικ Σκοτ και Τοντ Γιάνγκ με σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο καλείται ο Πρόεδρος να επιβάλλει μια σειρά από κυρώσεις στην Άγκυρα στα πλαίσια του νόμου CAATSA.

Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, ο Τραμπ καλείται να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος CAATSA, ενώ χαρακτηρίζει τη προμήθεια των S-400 από την Τουρκία ως “ευθεία και δραματική απειλή” στα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, και καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να συγκαλέσει σύσκεψη στο NATO κατά την οποία να εξεταστεί η συνέχιση της συμμετοχής της Τουρκίας στη Συμμαχία. Το ψήφισμα, εάν εγκριθεί, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά θα αποτελέσει ένα ακόμη μοχλό πίεσης προς τον Αμερικανό Πρόεδρο για να αποφασίσει τις κυρώσεις.

Παράλληλα, ο φιλέλληνας Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ανακοίνωσε πως η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου CAATSA, και δεσμεύθηκε πως εάν ο Τράμπ δεν ενεργοποιήσει το νόμο για να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, τότε ο γερουσιαστής θα καταθέσει στη Γερουσία νομοθετική πρωτοβουλία που θα δεσμεύει τον Πρόεδρο να επιβάλλει τις κυρώσεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στον Λευκό Οίκο (18/7/2019) [Φωτό: Λευκός Οίκος]

Τραμπ: Πολύ δύσκολη κατάσταση

Ερωτηθείς ο Τραμπ από δημοσιογράφο στο Λευκό Οίκο για το αν έχει αποκλείσει τις κυρώσεις απάντησε “το κοιτάμε και θα δούμε τι θα κάνουμε” και πρόσθεσε πως “πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους”. Επανέλαβε δε τις κατηγορίες κατά της Προεδρίας Ομπάμα, λέγοντας πως έκανε “πολλά λάθη” ως προς τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.