Η Βρετανία προετοιμάζεται για το σοκ της πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα η εσωκομματική ψηφοφορία στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας για την εκλογή του νέου ηγέτη των Τόρις, ο οποίος και θα διαδεχθεί την Τερέσα Μέι στην πρωθυπουργία. Οι υπεύθυνοι του κόμματος θα ξεκινήσουν το βράδυ την καταμέτρηση των ψήφων και θα ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών των Τόρις την Τρίτη το πρωί. Σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά νικητής θα αναδειχθεί ο Μπόρις Τζόνσον, μια επικοινωνιακά χαρισματική αλλά έντονα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που αναμένεται να διχάσει δραματικά όχι μόνο την πολιτική σκηνή αλλά και την κοινωνία της Βρετανίας.

Η εσωκομματική διαδικασία της ανάδειξης της νέας ηγεσίας των Τόρις χαρακτηρίστηκε από μια προσπάθεια προσεταιρισμού της πλειοψηφίας των μελών του κόμματος, τα οποία πλέον εμφορούνται από έναν αλόγιστο παροξυσμό όσον αφορά το Brexit που έχει πλέον λάβει διαστάσεις μιας συλλογικής ψευδαίσθησης εθνικιστικού μεγαλείου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αγώνας των υποψηφίων εξελίχθηκε σε ένα “race to the bottom”, με νικητή να αναδεικνύεται αυτός που είχε τις πλέον ακραίες θέσεις. Τεράστιο ρόλο βέβαια έπαιξε η αφόρητη πίεση που δέχεται το Συντηρητικό Κόμμα στα δεξιά του από το νεοσύστατο Κόμμα του Brexit υπό τον γνωστό και καθόλου αμελητέο Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο υφαρπάζει με μεγάλη ευκολία παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Τόρις με το σκεπτικό ότι το Συντηρητικό Κόμμα “δεν πιστεύει σε ένα πραγματικό Brexit”.

Μπροστά στη βεβαιότητα της σαρωτικής νίκης του Τζόνσον και της ισχυρής πιθανότητας να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να υπάρχει συμφωνία συντεταγμένης εξόδου, αλλά και της πιθανότητας να παρακάμψει το Κοινοβούλιο για να εφαρμόσει το “no-deal Brexit”, πολλές προσωπικότητες της βρετανικής πολιτικής σκηνής καλούν τους βουλευτές να συγκροτήσουν μια πλειοψηφία που θα αντιτεθεί στα ακραία σχέδια του νέου πρωθυπουργού. Οι πρώην πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν δημοσίευσαν το Σαββατοκύριακο άρθρα στον βρετανικό Τύπο με τα οποία καλούν τους βουλευτές να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο που θα “καταρρακώσει” το κύρος της Βρετανίας.

Και εντός του Συντηρητικού Κόμματος όμως διαμορφώνεται μια μικρή αλλά αποφασισμένη πλειοψηφία, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να συνταχθεί με την αντιπολίτευση για να αποτραπεί το ασύντακτο Brexit. Ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο τρεις Υπουργοί της κυβέρνησης δήλωσαν πως θα παραδώσουν τα υπουργικά τους χαρτοφυλάκια σε περίπτωση νίκης του Τζόνσον, καθώς δεν μπορούν να υπηρετήσουν ένα no-deal Brexit. Ο Υπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Χάμοντ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ που θα παραιτηθούν την Τετάρτη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν που παραιτήθηκε σήμερα, μαζί με άλλους Συντηρητικούς βουλευτές θα αποτελέσουν μια εν δυνάμει εσωκομματική αντιπολίτευση όσον αφορά το ασύντακτο Brexit.

Αυτή όμως η αντιπαράθεση δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το φθινόπωρο και την -μέχρι στιγμής- καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και λήγει και η νέα παράταση που δόθηκε τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τότε, ο νέος ηγέτης των Τόρις θα πρέπει να πείσει τη Βασίλισσα Ελισάβετ πως έχει τη “δεδηλωμένη” της πλειοψηφίας της Βουλής των Κοινοτήτων για να ακηρυχθεί και επίσημα ως ο νέος Πρωθυπουργός. Αυτό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συμβεί, καθώς δεν φαίνεται πιθανό οι αντάρτες βουλευτές του Συνητηρητικού Κόμματος να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν νέο ηγέτη που εκλέχθηκε από την πλειοψηφία της βάσης του κόμματος, καθώς κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν ως αντιθεσμική πράξη και θα κινδύνευαν να προκαλέσουν την αποβολή τους από τις τοπικές τους οργανώσεις. Αλλά και η αντιπολίτευση των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είναι εξαιρετικά διστακτικοί στο να καταθέσουν αμέσως πρόταση μομφής κατά του νέου Πρωθυπουργού, καθώς εάν η πρόταση απορριπτόταν από την πλειοψηφία της Βουλής, υπήρχε ο κίνδυνος να ενεργοποιήσει μετά ο Πρωθυπουργός την παράκαμψη του Κοινοβουλίου, όπως έγινε το 2008 στον Καναδά.

Έτσι λοιπόν είναι εξαιρετικά πιθανό να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Βρετανίας το απόγευμα της Τετάρτης ο Μπόρις Τζόνσον, παραλαμβάνοντας πάραλληλά από την προκάτοχό του Τερέσα Μέι και μια σειρά από φλέγοντα προβλήματα, όπως η κρίση με το Ιράν και τα εκατέρωθεν δεσμευμένα τάνκερ στο Μπαντάρ Αμπάς και το Γιβραλτάρ. Πριν όμως ακόμη ξεκινήσει να ασχολείται με αυτά τα καυτά θέματα ο νέος Πρωθυπουργός, το πρώτο πράγμα που θα συναντήσει στο γραφείο της Οδού Ντάουνινγκ, αριθμός 10, θα είναι ένας αξιωματικός του Βρετανικού Ναυτικού, ο οποίος θα του παραδώσει έναν φάκελο με τους απόρρητους κωδικούς των πυρηνικών πυραύλων της Βρετανίας. Γνωρίζοντας την προϊστορία και τον χαρακτήρα του Τζόνσον, αυτή η εξέλιξη δεν θα μας κάνει να νοιώθουμε πιο ασφαλείς από το απόγευμα της Τετάρτης και μετά.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.