Ο Πούτιν έδειξε και πάλι το αυταρχικό του πρόσωπο

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Για ακόμη μια φορά το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε το σκληρό αυταρχικό του πρόσωπο με την βίαιη καταστολή της διαδήλωσης διαμαρτυρίας το Σάββατο στη Μόσχα, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 1.373 διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων από τις μονάδες επιβολής της τάξης της μοσχοβίτικης αστυνομίας.

Ρώσοι αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτή στο κέντρο της Μόσχας (27/7/2019) [Φωτό: Ίλια Βαρλάμοφ]

Τη διαδήλωση είχαν οργανώσει στελέχη της αντιπολίτευσης για να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό τους με απόφαση της εκλογικής επιτροπής από τα ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές της Μόσχας τον Σεπτέμβριο με ψευδείς αιτιολογίες. Οι αρχές απέκλεισαν τις τελευταίες ημέρες τρεις βασικούς συνεργάτες του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος και έκανε την Τετάρτη την έκκληση για τη διαδήλωση. Αμέσως η Εισαγγελία Μόσχας διέταξε τη σύλληψη του Ναβάλνι για πρόκληση παράνομης διαδήλωσης και καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε φυλάκιση 30 ημερών. Την Παρασκευή το βράδυ δε, η αστυνομία διενήργησε επιχείρηση στα σπίτια όλων σχεδόν των υποψηφίων της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό τους από τις περιφερειακές εκλογές και τους συνέλαβε όλους και κατέσχεσε τα κομπιούτερ τους και προσωπικά τους είδη.

Παρόλες τις συλλήψεις όμως και την καταστολή, χιλιάδες Ρώσοι πολίτες προσήλθαν χθες μπροστά στο Δημαρχείο της Μόσχας ζητώντας την απελευθέρωση των στελεχών της αντιπολίτευσης και την αποκατάσταση των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία όμως απέκλεισε την περιοχή και από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής είχε συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις καταστολής της αντιπολίτευσης στα τελευταία χρόνια.

Κλιμακούμενη δυσαρέσκεια στην κοινωνία

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση της δυσαρέσκειας της ρωσικής κοινωνίας για το κόστος ζωής και την ανεργία στη Ρωσία και ειδικά στα αστικά κέντρα και η δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου έχει πέσει κατακόρυφα. Πριν ένα μήνα το κύρος του καθεστώτος κλονίστηκε για πρώτη φορά ισχυρά και ο Πούτιν υπέστη την πρώτη πολιτική του ήττα με την αποκάλυψη της αστυνομικής σκευωρίας κατά του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολούνοφ που ξεσκέπασε κύκλωμα κρατικής διαφθοράς στο χώρο των κηδειών και των νεκροταφείων. Παράλληλα η αντιπολίτευση εντατικοποιεί τις κινητοποιήσεις της προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά φαίνεται πως υπάρχει στρατηγική απόφαση του Πούτιν να κατασταλεί κάθε αντιπολιτευτική ενέργεια και να αποκλειστούν με διάφορες αστήρικτες προφάσεις τα στελέχη της αντιπολίτευσης από τις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου για να μην καταγραφεί στις κάλπες η κλιμακούμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας.

Δείτε στο βίντεο την αστυνομία της Μόσχας να χτυπά με γκλομπ μια δημοτική σύμβουλο και να συλλαμβάνει διαδηλωτές.

Δείτε εδώ και ένα εξαιρετικό φωτορεπορτάζ από τον φωτογράφο Ίλια Βαρλάμοφ.