Όχι, η Γερμανία δεν αναγνώρισε και πάλι τον Μαδούρο, αλλά…

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Σύγχυση προκάλεσε σήμερα ένα δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση αποκατέστησε τις σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο και πως έτσι περιέρχεται σε δύσκολη θέση η ελληνική Κυβέρνηση που έχει αναγνωρίσει ως νόμιμο Πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Είναι ακριβές ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και το καθεστώς Μαδούρο, η οποία είχε διαρραγεί όταν το Βερολίνο αναγνώρισε ως νόμιμο Πρόεδρο της χώρας τον Γκουαϊδό και η κυβέρνηση του Μαδούρο χαρακτήρισε τον Γερμανό πρέσβη στο Καράκας Ντάνιελ Κρίνερ ως “persona non grata”, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλήψει τη χώρα. Πριν από τρεις εβδομάδες υπήρξε πρωτοβουλία του καθεστώτος Μαδούρο προς το Βερολίνο για την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών, και διαμηνύθηκε στη γερμανική πλευρά ότι ο πρέσβης της δεν θεωρείται πλέον ανεπιθύμητος και μπορεί να επιστρέψει στο Καράκας. Ακολούθησε μια συνάντηση στο Βερολίνο σε επίπεδο Υφυπουργών και πριν από δέκα ημέρες ο Γερμανός πρέσβης επέστρεψε στην πρεσβεία της Γερμανίας στο Καράκας και ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Μέχρι εκεί όμως. Καμία άλλη αλλαγή πολιτικής και διπλωματικής αναγνώρισης δεν έγινε από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως νόμιμο Πρόεδρο της χώρας τον Χουάν Γκουαϊδό. Και για απόδειξη αυτού του γεγονότος, ο Γερμανός πρέσβης μετέβη το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο του Καράκας, μαζί με άλλους δυτικούς διπλωμάτες, για να υποδεχθεί τον Γκουαϊδό από ταξίδι που είχε κάνει στην Νότιο Αμερική και τον συνάντησε για να διαφυλάξει, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο Γκουαϊδό δεν θα συλληφθεί από τις αρχές του καθεστώτος επειδή παραβίασε την απαγόρευση εξόδου από την χώρα που του έχει επιβληθεί από την Εισαγγελία του Καράκας.

O ηγέτης της αντιπολίτευσης και αναγνωρισμένος Πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό συναντάται με τον πρέσβη της Γερμανίας στη Γερμανία Ντάνιελ Κρίνερ στο αεροδρόμιο του Καράκας (30/7/2019) [Φωτό: Leo Alvarez/Prensa Presidencia Encargada/dpa]

Μετά τη συνάντηση Γκουαϊδό – Κρίνερ, ο αναγνωρισμένος Πρόεδρος της Βενεζουέλας πήγε στην Εθνοσυνέλευση και απευθυνόμενος στους βουλευτές, είπε πως “το καθεστώς είναι απομονωμένο. Το γεγονός ότι σήμερα μπόρεσα να συναντηθώ με τον πρέσβη της Γερμανίας και έτσι να καταδείξω την αναγνώριση της μεταβατικής μας κυβέρνησης από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σημαίνει ότι προχωράμε καλά σε διεθνές επίπεδο”.

Μονόδρομος οι διαπραγματεύσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις και οι κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης δεν δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή στάσης του Βερολίνου και αναγνώριση ξανά του Μαδούρο ως του νόμιμου Προέδρου της Βενεζουέλας, αλλά θα πρέπει να ερμηνευτούν ως ένα σήμα πως πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία μέσα από διαπραγματεύσεις και να υπάρξει ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας και ειρήνευση, χωρίς απαραίτητα νικητές και ηττημένους. Η πλευρά του Μαδούρο δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως είναι έτοιμη για μια συμφωνία με την αντιπολίτευση και η Ρωσία φαίνεται πως ενθαρρύνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Η αντιπολίτευση, έστω και διστακτικά έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι είναι αναγκασμένη να διαπραγματευθεί με τον Μαδούρο κάποια λύση, μετά την παταγώδη αποτυχία της απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος στις 30 Απριλίου.