Ερντογάν: Η Τουρκία θα εισβάλει στη Συρία ανατολικά του Ευφράτη

Από το Kappa Newsdesk

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν από λίγο ότι o τουρκικός στρατός θα εισβάλει άμεσα στη Συρία, στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, και πως έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη θεμελίωση Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη (3/8/2019) [Φωτό: Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας]

Πρόκειται για μια περιοχή που ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, η οποία έχει στενές σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση PKK. Πριν από μερικές ημέρες ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία θα εισβάλλει στην ανατολική Συρία για να δημιουργήσει μια “ζώνη ασφαλείας” βάθους περίπου 35 χιλιομέτρων εντός των τουρκοσυριακών συνόρων για να “αποτρέψει” επιθέσεις τo YPG. Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία διαπραγματεύονταν το τελευταίο διάστημα με τo YPG και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε συμφωνία για μια ζώνη ασφαλείας βάθους 5 χιλιομέτρων.

Με την αναμενόμενη επέμβαση της Τουρκίας, τίθεται άμεσο ζήτημα κυριαρχίας των πόλεων Κομπάνε και Καμίσλι που έχουν κατά συντριπτική πλειοψηφία κουρδικό πληθυσμό.