Συρία: “Ωμή επίθεση στην εθνική μας κυριαρχία” η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας

Από το Kappa Newsdesk

Έντονη είναι η αντίδραση της Συρίας στη συμφωνία που επετεύχθη την Τετάρτη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία για τη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” στα τουρκοσυριακά σύνορα. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του συριακού Υπουργείου Εξωτερικών, η συμφωνία αποτελεί “μια ωμή επίθεση στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, όπως και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της χάρτας των Ηνωμένων Εθνών”, και πρόσθεσε πως η συριακή κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και απόλυτα την αμερικανοτουρκική συμφωνία.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, “η συμφωνία ξεσκεπάζει την αγαστή αμερικανοτουρκική συνεργασία ενάντια στη Συρία, η οποία λειτουργεί υπέρ του κατοχικού καθεστώτος του Ισραήλ, της τουρκικής επεκτατικής απληστίας και αποκαλύπτει την παραπληροφόρηση και την παρέλκυση που διέπει τις πολιτικές του τουρκικού καθεστώτος”. Ο αξιωματούχος κατηγόρησε δε και τους Κούρδους του PYD και του YPG που αποδέχονται τη συμφωνία, πως έχουν πλήρως αποπροσανατολιστεί και έχουν μεταβληθεί σε όργανο της αμερικανοτουρκικής επιθετικής πολιτικής, και τους κάλεσε να επιστρέψουν “στην εθνική κοιτίδα”.

“Η Συρία καλεί σε συναγερμό όλους τους αραβικούς λαούς ενώπιον του τουρκικού καθεστώτος της μουσουλμανικής αδερφότητας, το οποίο δολοφονεί και δημιουργεί χάος σε όλα τα αραβικά εδάφη από τη Συρία, τη Λιβύη, μέχρι το Σουδάν, και το οποίο επιδιώκει την αναβίωση του οθωμανικού σουλτανάτου”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ κατά τη διάρκειά συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό (2/6/2018) [Φωτό: SANA]