Αναστασιάδης: Έχουμε θετικό κλίμα και κοινή βάση για επανέναρξη των συνομιλιών [βίντεο]

Από το Kappa Newsdesk

Θετική και ουσιαστική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης την άτυπη συνάντηση που είχε το πρωί στην νεκρή ζώνη της Λευκωσίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με σκοπό να διεξαχθεί μια επίσημη τριμερής συνάντηση το φθινόπωρο με τη συμμετοχή του Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να αποφασιστεί η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην νεκρή ζώνη της Λευκωσίας (9/8/2019) [Φωτό: Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών]

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι το επιθυμητό πλαίσιο λύσης παραμένει το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βλέπει θετικά την πρόταση Αναστασιάδη για αποκεντρωμένες εξουσίες των συνιστωσών κοινοτήτων.

Ο Αναστασιάδης δήλωσε πως έκανε σαφές στον Ακιντζί πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος εάν η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, και πως έκανε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, που “δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας”. Ακόμη ο Πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε πως έκανε σαφές στον Ακιντζί πως οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων όσον αφορά στην Αμμόχωστο δεν συμβάλλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος και παραβιάζουν αποφάσεις του ΟΗΕ.

Εδώ η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών:

Σήμερα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν στην κατοικία της Αρχηγού της Αποστολής στην προστατευόμενη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών υπό την αιγίδα τής Ειδικής Αντιπροσώπου/Αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου για την Κύπρο του Γενικού Γραμματέα κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές. Αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυρία Τζέιν Χολ Λουτ με την αποφασιστικότητα να οριστικοποιήσουν τους όρους εντολής που θα επέτρεπαν διαπραγματεύσεις που θα είναι διαρθρωμένες και προσανατολισμένες στο να φέρουν αποτέλεσμα και οι οποίες θα οδηγούσαν σε μια διευθέτηση, με αίσθηση του επείγοντος.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να διεξαγάγουν τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να σχεδιάσουν τη μελλοντική πορεία.

Όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν προηγουμένως ανακοινώσει, συμπεριλαμβανομένης της διασυνδεσιμότητας του ηλεκτρισμού και της διαλειτουργικότητας της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία θα διευκολύνουν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να εντείνουν το έργο των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

Βίντεο με τις δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη: