Πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία: πρόωρες εκλογές ζητά ο Ματέο Σαλβίνι

Από το Kappa Newsdesk

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λέγκας  (τέως Λέγκας του Βορρά – Lega) Μatteo Salvini, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται πλέον πλειοψηφία για τη στήριξη της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό, κηρύσσοντας έτσι την διάλυσή του.

Σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte πως η συμμαχία της Λέγκας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) έχει καταρρεύσει και πως «θα πρέπει γρήγορα να δώσουμε πίσω την ετυμηγορία στους ψηφοφόρους».

Πρόσθεσε δε ότι το κοινοβούλιο, που τώρα βρίσκεται σε θερινή διακοπή των εργασιών του, μπορεί να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα επόμενα βήματα, όπως η διεξαγωγή ψηφοφορίας εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και η παραίτηση του πρωθυπουργού.

Από την άλλη πλευρά, ο Luigi Di Maio, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης  και επικεφαλής του Kινήματος των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι το κόμμα του δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις,  ποτέ δεν μας ενδιέφερε», τόνισε κατηγορώντας μάλιστα τον Salvini ότι «παρασύρει τη χώρα» και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του.

Η ανακοίνωση του Salvini και οι δηλώσεις του Di Maio έρχονται μετά από μια περίοδο έντονης δημόσιας διαμάχης μεταξύ τους, ύστερα από μήνες ενδοκυβερνητικών τριγμών και οδηγούν την Ιταλία σε ένα νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα βρεθεί στο χείλος της κατάρρευσης από τότε που σχηματίστηκε μόλις πριν από 14 μήνες. Τα δύο κόμματα έχουν συγκρουστεί σε πολλά θέματα, από το βασικό εισόδημα έως το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνητικές εντάσεις κορυφώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ιταλική Γερουσία της πρότασης που κατέθεσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τον τερματισμό των εργασιών κατασκευής της νέας υπερταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης Τορίνου – Λυόν (TAV), την οποία όμως καταψήφισε η Λέγκα, η οποία τασσόταν υπέρ του έργου όπως και η αντιπολίτευση σημειωτέον.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιταλικού Τύπου ο Salvini είχε ζητήσει από τον Conte, την άμεση αντικατάσταση υπουργών και ειδικά του υπουργού Υποδομών, Danilo Toninelli, αρχιτέκτονα της πρότασης κατά της υπερταχείας TAV. Στο στόχαστρο φαίνεται επίσης να είχαν μπει οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Άμυνας, καθώς ο Salvini θέλει να διασφαλίσει την εκτέλεση του αμφιλεγόμενου νόμου που ποινικοποιεί τη διάσωση μεταναστών από ΜΚΟ.

Σε ομιλία του μάλιστα την Τετάρτη ενώπιον κομματικού ακροατηρίου ο ηγέτης της Λέγκας δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού και τις δικές του φιλοδοξίες.

Υπόψιν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει περισσότερες έδρες στη σημερινή ιταλική Βουλή από όσες κατέχει η Λέγκα, αλλά η τελευταία συγκεντρώνει διπλάσια στήριξη στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με πρόσφατες  δημοσκοπήσεις.

Ο Salvini άλλωστε για πολλούς θεωρείται de facto ηγέτης της Ιταλίας αυτή τη στιγμή μετά και την θριαμβευτική νίκη του στις Ευρωεκλογές. Έκτοτε αν και αρχικά διαβεβαίωνε πως δεν θα αλλάξει τίποτα στον κυβερνητικό συνασπισμό, είχε επιλέξει να σηκώσει τους τόνους με συνεχείς προειδοποιήσεις προς τον κυβερνητικό εταίρο του.

Οι εντάσεις αυτές θέτουν σε κλοιό πιέσεων τα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έκανε την Πέμπτη άλμα 10 μονάδων βάσης στο 1,52% έναντι κλεισίματος στο 1,42% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Μην ξεχνάμε πως η Ιταλία, η οποία έχει το δεύτερο σημαντικότερο χρέος της Ευρώπης μετά την Ελλάδα, έχει ήδη εξαγριώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν επεκτατικό προϋπολογισμό, ενώ φημολογείται ότι ο Salvini θέλει να πραγματοποιήσει σημαντικές φορολογικές περικοπές το επόμενο έτος, δημιουργώντας την προοπτική μιας άλλης σύγκρουσης με την Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella είναι ο μόνος που έχει την εξουσία για να δώσει την εντολή διάλυσης της Βουλής και ίσως αποδειχθεί απρόθυμος να το πράξει ενόψει των προπαρασκευαστικών εργασιών το Σεπτέμβριο για τον προϋπολογισμό του 2020, που πρέπει έπειτα να τεθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο. Με λίγα λόγια είναι πολύ δύσκολο πλέον να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ακόμα και τον Οκτώβριο, διότι θα έθεταν σε κίνδυνο την κατάρτιση και την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.