Η μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων 8 ετών στη Μόσχα (βίντεο, φωτό)

Από το Kappa Newsdesk

Πάνω από 40.000 πολίτες της Μόσχας διαδήλωσαν το Σάββατο στη Λεωφόρο Ζάχαροφ στο κέντρο της Μόσχας, υπέρ της αντιπολίτευσης και κατά των φυλακίσεων και των αποκλεισμών των ηγετών της αντιπολίτευσης από τις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Εναέρια λήψη της αντικυβερνητικής συγκέντρωσης στη Μόσχα (10/8/2019) [Φωτό: Khondorkovsky Center]

Οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό των διαδηλωτών σε σχεδόν 60.000, ενώ η αστυνομία της Μόσχας ανακοίνωσε πως ήταν περίπου 20.000. Παρ’ όλο που η συγκέντρωση είχε λάβει άδεια από τις αρχές, η αστυνομία προέβη σε δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών, και μερικές από αυτές ήταν προληπτικές, όπως της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Λιουμπόφ Σόμπολ που συνελήφθη στο γραφείο της πριν μεταβεί στη συγκέντρωση. Σύμφωνα με την αστυνομία, η σύλληψη έγινε διότι οι αρχές είχαν πληροφορίες ότι η Λιουμπόφ θα προέβαινε σε κάποια “προβοκάτσια”.

Η συγκέντρωση κύλησε ειρηνικά, ενώ υπήρχαν πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας και οι διαδηλωτές έπρεπε να περάσουν από ανιχνευτές μετάλλων για να φτάσουν στο χώρο της συγκέντρωσης. Μταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν: “Λευτεριά στους πολιτικούς κρατουμένους”, “Η Ρωσία θα γίνει ελεύθερη”, ενώ κάποιοι λίγοι διαδηλωτές φώναξαν “Πούτιν κλέφτη!”.

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης έγινε και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, όπως η Αγία Πετρούπολη, το Νοβοροσίσκ, το Ροστόφ στον Ντον, όπου επίσης οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε συλλήψεις κ.ά.

Νεαρός διαδηλωτής στην αντικυβερνητική συγκέντρωση στη Μόσχα κρατάει στα χέρια του τη ρωσική έκδοση του μυθιστορήματος “Φάρμας των ζώων” του Τζορτζ Όργουελ (10/8/2019) [Φωτό: Αντρέι Φίλιν/@Barsyaka1]