Ουάσινγκτον προς Αθήνα: Μην δεχθείτε το ιρανικό τάνκερ, θα υπάρξουν επιπτώσεις

Από το Kappa Newsdesk

Αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσον αφορά τον ενδεχόμενο κατάπλου του ιρανικού δεξαμενοπολοίου Adrian Darya-1, το οποίο απέπλευσε την Κυριακή από το Γιβραλτάρ και πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο με πιθανό προορισμό την Καλαμάτα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε με γραπτή δήλωση πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ κοινοποίησε “την ισχυρή μας θέση στο ζήτημα προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως επίσης και προς λιμένες της Μεσογείου, και προειδοποιήσαμε κατά της υποδοχής αυτού του σκάφους. Κάθε προσπάθεια να εξυπηρετηθεί το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο μπορεί να θεωρηθεί ως παροχή υλικής βοήθειας σε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που θα έχει επιπτώσεις σε ζητήματα ταξιδίων προς τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν να έχει και ποινικές επιπτώσεις”.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya-1 (πρώην Grace 1) ως σκάφος που ανήκει στους “Φρουρούς της Επανάστασης” του Ιράν, μια κρατική οργάνωση του ιρανικού καθεστώτος που έχει χαρακτηριστεί από τις 15 Απριλίου από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 άλλαξε τη σημαία του σε ιρανική και την ονομασία του σε Adrian Darya-1 το πρωί της Κυριακής 18/8/2019 [Φωτό: IRNA]

Πλακιωτάκης: Δεν έχουμε λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του Adrian Darya-1

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού τάνκερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του δεξαμενόπλοιου και πως το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών. Άφησε δε να πως η Κυβέρνηση δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του, κάτι που πρέπει να γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τον κατάπλου του.

“Πιθανότατα θα γίνει ship-to-ship μεταφόρτωση”

Ειδικός επί των θαλασσίων μεταφορών, με τον οποίο επικοινώνησε το Kappa News, δήλωσε πάντως πως είναι σχεδόν απίθανο να “δέσει” το δεξαμενόπλοιο στον εμπορικό λιμένα της Καλαμάτας, καθώς το συγκεκριμένο λιμάνι δεν έχει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης μεγάλων δεξαμενοπλοίων. “Πιθανότατα οι υπεύθυνοι του Adrian Darya-1 θα επιχειρήσουν να μεταφορτώσουν το πετρέλαιο από το τάνκερ σε άλλο ή άλλα μικρότερα πλοία”, δήλωσε ο ειδικός.