Το Ιράν παραδέχθηκε ότι κατέρριψε το ουκρανικό Μπόινγκ “κατά λάθος”

Από το Kappa Newsdesk

Με μια θεαματική αλλαγή της θέσης που μέχρι σήμερα είχε, ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε το πρωί του Σαββάτου ότι κατέρριψε το Μπόινγκ 737 των Ουκρανικών Αερογραμμών “κατά λάθος”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρανικού στρατού, το αεροπλάνο χτυπήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης καθώς πετούσε κοντά σε στρατιωτική περιοχή, και καθώς υπήρχε έντονη “εχθρική δραστηριότητα” στα ραντάρ της ιρανικής αεράμυνας, λόγω της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά αμερικανικών δυνάμεων σε στρατιωτικές βάσεις του Ιράκ. “Η πτήση PS752S στράφηκε προς έναν ιρανικό στρατιωτικό στόχο και στοχοποιήθηκε λανθασμένα “λόγω ανθρωπίνου λάθους”.

Ο ιρανικός στρατός “ζητά συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων” και προαναγγέλει έρευνα για να βρεθούν τα σφάλματα και να αποφευχθούν άλλα τέτοια στο μέλλον. Ζητά τέλος από τους κρατικούς αξιωματούχους να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

O Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έγραψε στο Twitter πως “είναι μια θλιβερή ημέρα” και πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος που προκλήθηκε σε στιγμή κρίσης λόγω του αμερικανικού τυχοδιωκτισμού. Εξέφρασε δε θερμά συλληπήτηρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Και ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι έγραψε στο Twitter πως πρόκειται για “ασυγχώρητο λάθος” και πως το Ιράν “λυπάται βαθύτατα” για το “καταστροφικό λάθος”.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως “αυτό το πρωινό ήρθε η αλήθεια” και πως η Ουκρανία επιμένει σε πλήρη αναγνώριση της ενοχής και αναμένει από το Ιράν να προσκομίσει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης, να επιστραφούν τα πτώματα και πληρώσει αποζημίωση και να δημοσιεύσει επίσημη συγγνώμη. “Η έρευνα πρέπει να είναι πλήρης, ανοικτή και να συνεχιστεί χωρίς καθυστερήσεις και εμπόδια”, πρόσθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ρεπορτάζ από το CNN:

Ενημέρωση 1 | 11/1/2020 13:25 — Φρουροί της Επανάστασης: Εμείς ευθυνόμαστε για το λάθος

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάρριψη του Μπόινγκ των Ουκρανικών Αερογραμμών και σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της αεροδιαστημικής διεύθυνσης της ιρανικής οργάνωσης δήλωσε πως το σύστημα αεράμυνας εξέλαβε το επιβατικό αεροσκάφος για αμερικανικό πύραυλο. “Μακάρι να είχα πεθάνει, παρά να γίνω μάρτυρας ενός τέτοιου δυστυχήματος”, δήλωσε ο Αμιραλί Χατζηζαντέχ.

Ο διοικητής της αεροδιαστημικής διεύθυνσης των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζηζαντέχ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη (11/1/2020) [Φωτό: Al-Arabiyah]