Δραματική πτώση στα χρηματιστήρια για έκτη συνεχή συνεδρίαση

Από το Kappa Newsdesk

Δραματικές διαστάσεις παίρνει η συνεχής πτώση των τιμών των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών ότι η επιδημία του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διεθνή οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα χρηματιστήριο στον κόσμο δεν σημείωσε άνοδο την Πέμπτη, ενώ η πτώση των δεικτών στη Wall Street ήταν από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 4,42%, ο S&P 500 έπεσε επίσης κατά 4,42%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq μειώθηκε κατά 4,61%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX-30 της Φρανκφούρτης έπεσε κατά 2,48%, ο δείκτης CAC-40 στο Παρίσι έπεσε κατά 2,67%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατά 2,07% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 2,39%. Στην Αθήνα η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στο -5,24%, ενώ ο δείκτης των Τραπεζών γκρεμίστηκε κατά 9,16%.

“Don’t buy the dip”

Πολλοί αναλυτές πλέον πιστεύουν ότι η πτώση των μετοχών θα συνεχιστεί και η Goldman Sachs εξέδωσε ανάλυση όπου προτείνει στους πελάτες της να μην προβούν σε αγορές ακόμη και πως οι εταιρείες δεν θα έχουν αύξηση των κερδών τους φέτος.  H Bank of America σε δική της ανάλυση ότι η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη χρονιά μετά το 2008 που χαρακτηρίστηκε από τη χρηματοοικονομική κρίση, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, το διεθνές εμπόριο και τον τουρισμό.