Αποδείξεις ταμειακών μηχανών και αποδείξεις τερματικών POS

Γράφει ο Χάρης Παπαηλιού

Ορισμένοι καταναλωτές εξακολουθούν να μπερδεύουν τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών με τις αποδείξεις που δίνουν τα τερματικά POS.

Οι αποδείξεις των τερματικών POS δεν αποτελούν φορολογικό παραστατικό και ουσιαστικά είναι μια βεβαίωση για τη χρέωση της κάρτας μας η οποία αναγράφει τα στοιχεία της επιχείρησης που έγινε η χρέωση, την ημερομηνία και την ώρα της συναλλαγής, το ποσό, τον τύπο της κάρτας, τα στοιχεία του τερματικού POS κ.α.

Στην αγορά υπάρχουν εδώ και χρόνια τερματικά POS τα οποία δεν εκτυπώνουν χάρτινη απόδειξη αλλά στέλνουν δωρεάν ηλεκτρονικά αποδείξεις μέσω SMS ή e-mail στους πελάτες, ενώ υπάρχουν και τερματικά τα οποία παρέχουν την επιλογή εκτύπωσης της απόδειξης ή ηλεκτρονική αποστολής της στο κινητό ή στο e-mail του πελάτη.

Ας αναλογιστούμε πόσοι από εμάς κρατάμε τις χάρτινες αποδείξεις από τα τερματικά POS ; και πόσες τέτοιες αποδείξεις πετάγονται κάθε λεπτό σε όλο το κόσμο ;

Επίσης όσοι έχουμε ενεργοποιήσει τις αυτόματες ενημερώσεις για κάθε χρέωση της κάρτας μας λαμβάνουμε και από τη τράπεζα μας σχετική ενημέρωση.

Ιδανικό είναι να πληρώνουμε ανέπαφα και κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι πως όταν οι ανέπαφες συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω κινητού τηλεφώνου με χρήση του NFC chip που έχουν σχεδόν όλα τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα (Smartphones) είναι αυτή τη στιγμή ο ασφαλέστερος τρόπος να πληρώνουμε στα τερματικά POS για δύο λόγους:

1. Δεν ερχόμαστε σε επαφή με το τερματικό POS.

2. Πάντα το κινητό ζητάει επιβεβαίωση με δαχτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου που ισοδυναμούν με καταχώρηση του PIN.

Έχει έρθει ο καιρός οι επιχειρηματίες να αλλάξουν συνήθειες και να στραφούν στα τερματικά POS που έχουν δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων (ή αν γίνεται να αναβαθμιστούν τα τερματικά που ήδη έχουν) και όλοι εμείς οι καταναλωτές που χρησιμοποιούμε χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες για τις καθημερινές μας συναλλαγές να πληρώνουμε ανέπαφα και να ζητάμε ηλεκτρονικές αποδείξεις ώστε να μην έχουμε καμία επαφή με χαρτάκια.