Οικονομικό πόλεμο με την ΕΕ προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον

Από το Newsdesk

Αθέτιση συμβατικών υποχρεώσεων και -ουσιαστικά- κήρυξη οικονομικού πολέμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει η ατζέντα για το Brexit του υποψηφίου για την προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αναφέρει το σχέδιό του για το Brexit περιλαμβάνει:

· αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, είτε έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία για τους όρους αποχώρησης, είτε όχι

· “αναστολή” της πληρωμής των 39 δισεκατομμυρίων στερλινών προς την ΕΕ, που αποτελεί το ποσό που συμφώνησε η Τερέσα Μέι με την ΕΕ για τις υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την Ένωση, “μέχρι η ΕΕ να συμφωνήσει καλύτερους όρους με τη Βρετανία”

· κατάργηση του “backstop” για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία και ρύθμιση του ζητήματος μόνο αφού συμφωνηθεί η μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας-ΕΕ.

Ο Τζόνσον θεωρείται ένας από τους επικρατέστερος ανάμεσα στους υποψηφίους για την ηγεσία των Τόρις, αν και κάποιοι στην ηγεσία του κόμματος τον θεωρούν “ακατάλληλο” για τη θέση αυτή λόγω της αμφιλεγόμεηνης προσωπικότητάς του. Μετά την παραίτηση της Τερέσα Μέι από την προεδρία των Συντηρητικών και τυπικά την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξε η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος. Η ανάδειξη του νικητή αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και ο νέος ηγέτης θα πρέπει να λάβει τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής των Κοινοτήτων για να αναλάβει την πρωθυπουργία στη θέση της Τερέσα Μέι.

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.