Καλλιστεία εθνικολαϊκισμού στους Τόρις

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Σε μια διαδικασία πλειοδοσίας εθνικολαϊκισμού εξελίσσεται η προεδρική εκλογή στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας μετά την παραίτηση της Τερέσα Μέι. Κάτω από το φάσμα της πίεσης που ασκεί η δημιουργία του Brexit Party από τον Νάιτζελ Φάρατζ και η μεγάλη αποδοχή που αυτό βρίσκει στη βάση των Τόρις, η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος διαγωνίζονται μεταξύ τους στο ποιός θα προβάλλει τις πιο ακραίες εθνικολαϊκιστικές θέσεις για να κερδίσει την εύνοια της έξαλλης βάσης του κόμματος.

Πρόκειται για ένα κανονικότατο race to the bottom, χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης ανάμεσα στους υποψηφίους για το που θα οδηγήσουν τη χώρα οι προτάσεις τους ή εάν αυτές προσβάλλουν τις δημοκρατικές αξίες στη χώρα με την πλέον πολύχρονη κοινοβουλευτική ιστορία στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει τη Βουλή για να περάσει ως πρωθυπουργός τη λύση του ασύντακτου Brexit, η οποία έχει απορριφθεί καθαρά από το Κοινοβούλιο. Ή ακόμη ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σήμερα σε συνέντευξή του στους Times προτείνει την αθέτιση της καταβολής από την Βρετανία του ποσού των 39 δισεκατομμυρίων στερλινών προς την ΕΕ, “έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσει σε ευνοϊκότερους όρους για το Brexit”. Οι ελάχιστοι μετριοπαθείς υποψήφιοι, όπως πχ ο Ματ Χάνκοκ, έχουν ασήμαντες πιθανότητες να εκλεγούν και οι θέσεις τους δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στο δημόσιο διάλογο.

Αυτή η ακραία λαϊκιστική διαδικασία είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταλήξει σε μια επιλογή που όχι μόνο θα βλάψει σημαντική τη χώρα και τη διεθνή της θέση, αλλά θα επηρεάσει πιθανόν και άλλες χώρες προς μια ανεύθυνη και ακραία στάση, εάν δεν αντιμετωπιστεί σθενερά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελπίζω να υπάρξουν παράγοντες λογικής εντός του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι θα αποτρέψουν την ηθική κατάπτωση ενός κόμματος που ανέδειξε από τις τάξεις του προσωπικότητες σαν τον Ουίστον Τσώρτσιλ. Σε άλλη περίπτωση, η ευθύνη θα βαρύνει τους σοβαρούς βουλευτές των Τόρις κατά τη διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης για τον νέο πρωθυπουργό.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.