Η πρώτη ήττα του Πούτιν

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Την πρώτη του σοβαρή ήττα στο επίπεδο του κράτους δικαίου υπέστη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με την “απόφαση” των δικαστικών αρχών της Μόσχας να αποσύρουν τις κατηγορίες τις κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών κατά του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολούνοφ.

Ο 36χρονος Γκολούνοφ, που εργάζεται στην ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα Meduza και ειδικεύεται σε υποθέσεις διαφθοράς, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία στη Μόσχα, καθώς “βρέθηκαν” στο διαμέρισμά του μεγάλες ποσότητες μεθεδρόνης (M-Cat) και κοκαΐνης. Ο Γκολούνοφ από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις κατηγορίες και πολλοί συνάδελφοί του δήλωσαν πως θεωρούσαν αδύνατο ο Γκολούνοφ να σχετίζεται με ναρκωτικά.

Τις τελευταίες ημέρες οι κατηγορίες της αστυνομίας άρχισαν να καταρρέουν και η εισαγγελία της Μόσχας διέταξε το Σάββατο τη μετατροπή της κράτησής του σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η κατακραυγή, ακόμη και από κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ να ανακοινώσει πως οι κατηγορίες κατά του Γκολούνοφ αποσύρονται και πως θα αφεθεί ελεύθερος.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά στα χρονικά που η κυβέρνηση Πούτιν υποχωρεί σε μια υπόθεση που αφορά στο κράτος δικαίου και που προφανώς έχει υπάρξει συνομωσία εξόντωσης ενός ενοχλητικού δημοσιογράφου. Φαίνεται πως ο Πούτιν ζύγισε πως η κατακραυγή για τον Γκολούνοφ θα έκανε μεγάλη ζημιά στο ήδη επιβαρυμένο προφίλ του. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα υπονοούν πλέον πως ένα διεφθαρμένο κύκλωμα εντός της αστυνομίας έστησε τη συνομωσία κατά του Γκολούνοφ και πως ήδε διεξάγεται έρευνα. Το αν η υπόθεση Γκολούνοφ θα αποτελέσει μια πρώτη νίκη υπέρ του κράτους δικαίου και εις βάρος του βαθέος κράτους, μένει να αποδειχθεί. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί μια σοβαρή πολιτική ήττα του άλλοτε αδιαμφισβήτητου ηγεμόνα Βλαντίμιρ Πούτιν.

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.