Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ο ίδιος το στρατηγικό του δίλημμα ως προς το Ιράν

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Δεν είχαν περάσει ούτε έξη ώρες από τη δημοσίευση της ανάλυσής μου χθες για το στρατηγικό δίλημμα του Ντόναλντ Τραμπ ως προς το Ιράν και ο αμερικανός Πρόεδρος επιβεβαίωσε ο ίδιος ολόκληρο το σκεπτικό.

Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ο Τραμπ επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του CNN πως ανακάλεσε την πυραυλική επίθεση στο Ιράν μετά από μια έντονη συζήτηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο οποίος πίεζε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να εγκρίνει την επίθεση. “Στο τέλος όμως αποφασίζω εγώ”, είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι “δεν είμαι πολεμοχαρής, δεν είμαι περιστέρι [ειρηνιστής], είμαι λογικός”.

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου (22/6/2019)

Αυτό που κάνει ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση από τις δηλώσεις του Τραμπ είναι τα θερμά λόγια που χρησιμοποίησε για το μέλλον του Ιράν, σε περίπτωση που η Τεχεράνη δεχτεί να επαναδιαπραγματευθεί το πυρηνικό της πρόγραμμα, και μάλιστα χωρίς να αναφέρει ως όρο την αλλαγή καθεστώτος. Παράλληλα όμως ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα τεθούν σε ισχύ και νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, αν και δεν υπάρχει εμφανές περιθώριο για ουσιαστικές νέες κυρώσεις.

Η τοποθέτηση του Τραμπ και η σαφής αποστασιοποίησή του από τις επιδιώξεις του Μπόλτον δείχνουν ότι προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δυο αλληλοσυγκρουόμενες στρατηγικές. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η στρατηγική της πολεμικής σύγκρουσης με απώτερο στόχο την αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη, η οποία όμως περιορίζει αισθητά και έως και εκμηδενίζει τις πιθανότητες επανεκλογής του Αμερικανού Προέδρου. Από τη άλλη πλευρά βρίσκεται η διακηρυγμένη από τον Τραμπ πολιτική της απόσυρσης των ΗΠΑ από τα πεδία των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Όσο και φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο Τραμπ δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν πόλεμο που θα του στοιχίσει την επανεκλογή, εν τούτοις είναι δύσκολο να συνταχθεί άνευ όρων πίσω από αυτήν την επιλογή διότι α) το Ιράν φαίνεται ότι επιδιώκει να τον σύρει σε έναν πόλεμο, διότι η ηγετική ομάδα γύρω από τον Αγιατολλάχ Χαμενεΐ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το σθένος να εμπλακούν σε έναν απόλυτο πόλεμο, β) κινδυνεύει ως Πρόεδρος των ΗΠΑ να δώσει την εικόνα του ηγέτη που φοβάται να εμπλακεί σε πόλεμο φοβούμενος το πολιτικό κόστος, και κάτι τέτοιο θα δυσαρεστήσει και απογοητεύσει πολλούς από τους ισχυρούς υποστηρικτές του.

Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Τραμπ:

Ενημέρωση 1 — 23/6/2019 12:22 | Μπόλτον: Το Ιράν να μην εκλάβει την εγκράτειά μας ως αδυναμία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ το πρωΐ της Κυριακής μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, έστειλε μήνυμα στο Ιράν “να μην εκλάβει την εγκράτεια των ΗΠΑ ως αδυναμία” και πως κανείς δεν έχει δώσει στο Ιράν “άδεια κυνηγού στη Μέση Ανατολή”. Ανέφερε δε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα να επιτεθούν κατά του Ιράν “σε μεταγενέστερο στάδιο”, και πως ο Ντόναλντ Τραμπ σταμάτησε την επίθεση μόνο “σε αυτήν τη φάση”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.