Δανία: Κυβέρνηση μειοψηφίας συγκροτούν οι Σοσιαλδημοκράτες

Από το Kappa Newsdesk

Είκοσι μέρες μετά τις εκλογές της 5ης Ιουνίου, τη μεγαλύτερη μάλιστα περίοδο για τη συγκρότηση κυβέρνησης από το 1988 στη Δανία,  η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών της εν λογω χώρας, Mette Frederiksen, ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τρία κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς αντιστοίχως για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στα 41 της χρόνια, η Frederiksen είναι η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας και μόλις η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα μετά την επίσης σοσιαλδημοκράτισσα Helle Thorning-Schmidt (2011-2015). Σημειωτέον ότι εκλέγεται στο κοινοβούλιο της Δανίας από την ηλικία των 24 ετών και έχει χρηματίσει υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση της προκατόχου της, της Τhorning-Schmidt δηλαδή, στην προεδρία του κόμματος.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μέσω των οποίων κατάφερε τελικά να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας σε συνεργασία με το λεγόμενο κόκκινο μπλοκ (αριστερά κόμματα), η συμφωνία που προέκυψε  περιλαμβάνει τη θέσπιση νομοθεσίας που θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Δανίας κατά 70% κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς και αυξήσεις στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας μετά από χρόνια λιτότητας.  Οι περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων με σκοπό τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, είχε εν μέρει ως αποτέλεσμα να υπονομευθεί το κράτος πρόνοιας, το οποίο έρχεται πρώτο στην ατζέντα πολλών Δανών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ των υψηλών συντελεστών φορολογίας για την διατήρηση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Επιπροσθέτως, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για μια τέτοια αύξηση στις δαπάνες.

“Δείξαμε ότι μια νέα πλειοψηφία μπορεί να μετατρέψει τις ελπίδες σε πράξεις”, δήλωσε η μελλοντική πρωθυπουργός, η οποία θα ηγηθεί μιας χώρας όπου τέτοιου είδους κυβερνητικά σχήματα δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Ανέφερε επίσης ότι θα παρουσιάσει τη συμφωνία των 18 σελίδων σύντομα, ενώ η νέα κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο.

Η συμμαχία που θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση έχει 91 έδρες επί του συνόλου των 179 του κοινοβουλίου, έναντι 75 του απερχόμενου Lars Lokke Rasmussen.

Υπόψιν η Δανία είναι η τρίτη σκανδιναβική χώρα όπου σχηματίζεται μια κυβέρνηση κεντροαριστερής πλειοψηφίας κατά το τελευταίο έτος, ακολουθώντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Σε μια εποχή που τα ποσοστά των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων μειώνονται δραματικά, στη Βόρεια Ευρώπη σημειώνουν αντιθέτως σημαντικά οφέλη εστιάζοντας στη κοινωνική πρόνοια, τη κλιματική αλλαγή, αλλά και τους περίφημους φόρους περιουσίας.