H σημασία της πρότασης νόμου Μενέντεζ-Ρούμπιο για Ελλάδα και Κύπρο

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Το πρώτο ορόσημο για την πρόταση νόμου των γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιτεύχθηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας, καθώς το “Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019” εγκρίθηκε με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία. Το επόμενο βήμα πλέον είναι η εισαγωγή της πρότασης νόμου προς επεξεργασία και έγκριση στην ολομέλεια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπρόσωπων.

Η πρόταση των Μενέντεζ και Ρούμπιο προσβλέπει στην αλλαγή στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και την συμμετοχή ουσιαστικά των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με ό,τι αυτο μπορεί να συνεπάγεται, και μπλοκάρει την πώληση των F-35 στην Τουρκία, εάν η Άγκυρα προμηθευτεί τελικά το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει συγκεκριμένα τα εξής:

· Άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

· Ίδρυση κοινού ενεργειακού κέντρου μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ

· Ενεργοποιεί στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους 3 εκατομμυρίων δολλαρίων

· Εγκρίνει το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Άσκησης για τα οικονομικά έτη 2020~2022

· Μπλοκάρει την πώληση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εάν η Τουρκία προχωρήσει τελικά στην προμήθεια των S-400

· Ζητά από την Προεδρία να υποβάλλει στο Κογκρέσο μια αναλυτική έκθεση στρατηγικής για μια “ενισχυμένη συνεργασία στην ασφάλεια και την ενέργεια” με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και να υποβάλλει λεπτομερείς αναφορές για τις κακόβουλες ενέργειες της Ρωσίας και άλλων χωρών στην περιοχή.

Σημαντική ενίσχυση της Ελλάδας και της Κύπρου

Παρ’ ότι πολλά από τα επιμέρους μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου (όπως το μπλοκάρισμα της πώλησης των F-35) υπάρχουν ήδη σε άλλους νόμους, εν τούτοις το σχέδιο των Μενέντεζ και Ρούμπιο αποτελεί μια πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη όχι μόνο για τις ελληνοαμερικανικές και τις αμερικανοκυπριακές σχέσεις, αλλά και για τον ευρύτερο συσχετισμό δυνάμεων και την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ προβλέπεται να γίνει ουσιαστικά τετραμερής ή “3+1”, αφού οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν πλήρως στην ενεργειακή συνεργασία.

Εξαιρετικά μεγάλη σημασία όμως έχει αυτή η πρόταση νόμου και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’60 που οι ΗΠΑ δίνουν πολιτικό προβάδισμα στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη του πόσο έχουν προχωρήσει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και του πόσο έχει απωλέσει την ισχύ του το άλλοτε κραταιό τουρκικό λόμπυ στις ΗΠΑ.

Η πρόταση νόμου Μενέντεζ-Ρούμπιο θα πάρει βέβαια ακόμη χρόνο για να φτάσει να εγκριθεί από τις ολομέλειες των δυο νομοθετικών σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, αλλά το πρώτο σημαντικό ορόσημο επιτεύχθηκε.

Ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αμερικανική Γερουσία (14/2/2019) [Φωτό: C-SPAN]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.