Η πρόταση για τα “top jobs” της ΕΕ στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Ξεκινά το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάθεση των κορυφαίων αξιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ήδη από τις άτυπες συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Πέδρο Σάντσεθ στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Οζάκα της Ιαπωνία έχει διαφανεί μια κατ’ αρχάς συμφωνία. Παράλληλα από το μεσημέρι της Κυριακής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τους επικεφαλής των ευρωομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένους ηγέτες για να προλειάνει το έδαφος για το Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνομιλεί με τους επικεφαλής των ευρωομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (30/6/2019) [Φωτό: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]

Τίμερμανς στην Κομισιόν, Βέμπερ στο Ευρωκοινοβούλιο, Γάλλος στην ΕΚΤ

Σύμφωνα με την πρόταση-πακέτο που φέρεται να συμφωνήθηκε κατ’ αρχάς στην Οζάκα,

• για την Προεδρία της Κομισιόν προτείνεται ο Ολλανδός επικεφαλής των Σοσιαλιστών στις ευρωπαϊκές εκλογές και νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς

Ο “Spitzenkandidat” του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ προτείνεται για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

• Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προτείνεται για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ)

• Η Βουλγάρα πρώην Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεοργίεβα προτείνεται ως Ύπατη Αρμοστής Εξωτερικών και Άμυνας

• Η Γαλλία θα προτείνει κάποιο Γάλλο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά ντε Γκαγιό ή τον Μπενουά Κερέ)

Ισχυρές αντιδράσεις από Ιταλία και Βίζεγκραντ

Οι μόνοι που φέρονται να έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα Τίμερμανς είναι η Ιταλία και οι τέσσερεις χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία), λόγω της σκληρής στάσης του Ολλανδού Αντιπροέδρου της Κομισιόν στο ζήτημα της τήρησης του κράτους δικαίου και της μαλακής του στάσης στο θέμα της μετανάστευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η δεύτερη συνάντηση σήμερα του Τουσκ με ευρωπαίο ηγέτη μετά τον Σάντσεθ είναι με τον Βίκτορ Όρμπαν. Προφανώς και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να υπάρξει απόφαση με ομοφωνία στο Συμβούλιο αλλά εάν οι 4 του Βίζεγκραντ επιμείνουν στην αρνητική τους στάση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση με ειδική πλειοψηφία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες (30/6/2019) [Φωτό: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]

Ενημέρωση 1 – 30/6/2019 18:00 | Οργή Όρμπαν για την υποψηφιότητα Τίμερμανς

Την οργή του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει προκαλεί η πρόταση Μέρκελ/Μακρόν/Σάντσεθ για τον Φρανς Τίμερμανς στην Προεδρία της Κομισιόν. Πριν ακόμη αρχίσει η Σύνοδος, ο Όρμπαν απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την οποία διαμαρτύρεται έντονα για αυτήν την επιλογή και τονίζει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη. Είχε προηγηθεί tweet του διευθυντή επικοινωνίας του γραφείου του, στο οποίο χαρακτηρίζεται ο Τίμερμανς “άνθρωπος του Σόρος”.

Ενημέρωση 2 – 30/6/2019 20:00 | Σοβαρές αντιδράσεις στο ΕΛΚ για την υποψηφιότητα Τίμερμανς

Σοβαρότατες αντιδράσεις προκύπτουν μέσα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υποψηφιότητα Τίμερμανς. Πολλοί ηγέτες δεν έχουν πεισθεί από την Άνγκελα Μέρκελ για την αναγκαιότητα συμβιβασμού με τους Σοσιαλιστές και το Renew Europe και ζητούν να συνεχίσει το κόμμα να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ ή εναλλακτικά να προταθεί ο Μισέλ Μπαρνιέ. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και λόγω των αντιδράσεων των χωρών του Βίζεγκραντ αλλά υπερισχύει ο κομματικός πατριωτισμός και οι ανησυχίες των Ανατολικοευρωπαίων έρχονται να προστεθούν σε αυτό. Με όλη αυτήν την αναστάτωση, η Σύνοδος έχει καθυστερήσει να αρχίσει και προβλέπεται μια πολύ μεγάλη νύχτα.

Ενημέρωση 3 – 1/7/2019 03:10 | Προσπάθεια μεσολάβησης για τον Τίμερμανς – Στο τραπέζι και τα ονόματα των Μπαρνιέ και Βαράντκαρ

Μετά από πολλές ώρες συζητήσεων σε διμερές επίπεδο, μιας μεγάλης διακοπής και ξανά διμερών συζητήσεων, η κατάσταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι απολύτως συγκεχυμένη, κυρίως για το πρόσωπο που θα αναλάβει την Προεδρία της Κομισιόν. Ενώ η συνεδρίαση αναμένεται να ξαναρχίσει στις 3:30πμ ή στις 4:00πμ, το όνομα του Τίμερμανς συνάντησε πολύ μεγάλες αντιδράσεις, όχι μόνο από τους δηλωμένους εχθρούς του στο Βίζεγκραντ αλλά και από άλλους ηγέτες που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι οποίοι θεωρούν ότι η Μέρκελ παρέδωσε πολύ εύκολα την ηγεσία της Κομισιόν σε έναν Σοσιαλιστή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, εκτός από την πολιτική ευθύνη για πολλά ευαίσθητα ζητήματα (μετανάστευση, άσυλο, εμπόριο, έλεγχος κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη, έλεγχος του Συμφώνου Σταθερότητας κ.ά.), έχει στον έλεγχό του τεράστια ποσά, τα οποία μπορεί σε ένα βαθμό να κατευθύνει σύμφωνα με τη δική του ατζέντα. Την τελευταίες δυο ώρες ο Τουσκ συναντά ηγέτες για να μετρήσει αντιδράσεις σε εναλλακτικά ονόματα από το ΕΛΚ. Ένα όνομα που ακούγεται έντονα αλλά ο ίδιος δεν είναι θετικός να μετακινηθεί στις Βρυξέλλες, είναι ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, όπως επίσης και ειδικός διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Τίμερμανς από την πλευρά του προσπαθεί να ρίξει γέφυρες στους Ανατολικοευρωπαίους και συναντήθηκε με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργός Μπόρις Μπορίσοφ, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να μεσολαβήσει στους ηγέτες του Βίζεγκραντ για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι υποστηρικτές του Ολλανδού πολιτικού πιέζουν να προωθηθεί η υποψηφιότητά του στο Συμβούλιο και να τεθεί σε ψηφοφορία, έστω και με την ειδική πλειοψηφία του 70% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Ο Τουσκ όμως θέλει να εξαντλήσει πρώτα κάθε πιθανότητα για συμβιβασμό με ομοφωνία πριν τεθεί κάποιο όνομα σε ψηφοφορία. Σε περίπτωση αποτυχίας της αποψινής Συνόδου, ακούγεται το σενάριο να υπάρξει μια προσωρινή λύση για την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και να μετατεθούν οι υπόλοιπες αποφάσεις για νέο έκτακτο Συμβούλιο στις 15 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ πάντως ο Τουσκ δεν χάνει το χιούμορ του και κάνει σπαρταριστικές αναρτήσεις στα social media.

Ενημέρωση 4 – 1/7/2019 06:15 | Τελική (;) προσπάθεια συμβιβασμού με πακέτο Τίμερμανς, Βέμπερ και Πρόεδρο του Συμβουλίου από το ΕΛΚ

Μετά τη σκληρή αντίσταση πολλών ηγετών-μελών του ΕΛΚ για την υποψηφιότητα Τίμερμανς, η Μέρκελ προσπαθεί τώρα να πείσει τον Μακρόν, τον Σάντσεθ και τον Ρούτε να αναλάβει πρόσωπο του ΕΛΚ και τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προοριζόταν για τον φιλελεύθερο Πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Ενημέρωση 5 – 1/7/2019 13:15 | Κλείδωσε η υποψηφιότητα του Τίμερμανς για την Κομισιόν, ενδεικτικές ψηφοφορίες για τα άλλα αξιώματα

Μετά από 16 ώρες διαβουλεύσεων κιαι διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ψηφίσουν ενδεικτικά μέσα στην επόμενη ώρα για μια πρόταση-πακέτο που περιλαμβάνει τον Τίμερμανς για την Κομισιόν, την Γκεοργκίεβα για το Συμβούλιο, τον Μισέλ ή τη Βεστάγκερ για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου και τους Βέμπερ και Φερχόφστατ να μοιράζονται από 2½ χρόνια την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίο διπλωμάτη, η Πολωνία εξακολουθεί να φέρει αντιρρήσεις για τον Τίμερμανς, όπως και η Ιταλία, αλλά πλέον αποτελούν μικρή μειοψηφία.

Ενημέρωση 6 – 1/7/2019 13:25 | Η συνεδρίαση διακόπηκε από τον Τουσκ και θα συνεχιστεί αύριο στις 12μμ

Σε μια αναπάντεχη εξέλιξη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί αύριο στις 12μμ. Κάποιοι ηγέτες δεν είχαν εξουσιοδότηση από τις Κυβερνήσεις τους για να ψηφίσουν την πρόταση-πακέτο.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.