Γράφει η Ευφροσύνη Παυλακούδη*
Η νέα ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην αναγνώριση του Juan Guaidó ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας.
Σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:
“Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας.”
Η ενέργεια αυτή του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτίστως, και του ΚΚΕ δευτερευόντως.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Η απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση του Πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες.
Επιπλέον, φανερώνεται άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ, υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού Πρόεδρου.
Η Ελλάδα οφείλει όντως να συνεχίζει να υποστηρίζει, όπως έχει κάνει ως τώρα, τις δηλώσεις της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Μογκερίνι, τις συνομιλίες του Όσλο και τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε., μέσω της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι θυσιάζοντας τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σταθερά και δυναμικά να υποστηρίζει αυτές τις θέσεις για το διεθνή ρόλο της Ελλάδας και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ στην ειρηνική επίλυση κρίσεων».

Αντιστοίχως, το ΚΚΕ ανέφερε:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ, που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η πράξη αυτή στηρίζει τη βρώμικη επέμβαση των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του.
Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα.»
O ίδιος ο Juan Guaido σε ανάρτηση του στο twitter χαιρέτισε την εν λόγω ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών λέγοντας:
«Εξ ονόματος όλων στη Βενεζουέλα, ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση που αναγνωρίζουν τον σκοπό μας: μια ελεύθερη Βενεζουέλα. Η Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας, θα είναι αναμφίβολα ένας μεγάλος Ευρωπαίος σύμμαχος για τον αγώνα μας».
Να σημειωθεί ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έως σήμερα επέμεναν στην αναγνώριση του Nicolas Maduro, αν και τυπικά είχε συνταχθεί με την πρωτοβουλία ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χώρων που έχει ως στόχο την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, γραμμή την οποία εξακολουθεί να στηρίζει και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ.
Η απόφαση μάλιστα αναγνώρισης του Juan Guaidό ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου, την Κυριακή, για νέες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Nicolas Maduro.
Ο Guaidό ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις τελικά θα οδηγήσουν στην αποχώρηση του Maduro και στις “ελεύθερες εκλογές με διεθνείς παρατηρητές”. Τον Μάιο βέβαια, αντιπροσωπείες που εκπροσώπησαν και τα δύο μέρη συνεδρίασαν στο Όσλο υπό νορβηγική διαμεσολάβηση. Ωστόσο, οι συνομιλίες είχαν αποβεί άκαρπες για το πολιτικό αδιέξοδο στη Βενεζουέλα.

Nα θυμήσουμε ότι ο Guaidό, επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο, με τη στήριξη περισσότερων από 50 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο Maduro εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του στρατού και σημαντικών συμμάχων του, όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει σε υψηλή ανεργία και χρόνιες σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Η οικονομία της εν λόγω χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 50% από το 2015 έως και το 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και ο υπερπληθωρισμός ευτελίζει το εισόδημα των νοικοκυριών.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε έκθεση που αναφέρει πως οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Maduro δολοφόνησαν περισσότερους από 6.800 ανθρώπους από το 2018 έως τα τέλη του φετινού Μαΐου με τη δικαιολογία «αντίσταση κατά της αρχής». Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι έως τις 31 Μαΐου 2019, 793 άτομα παρέμεναν αυθαίρετα και παρανόμως στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 58 γυναικών, και μέχρι στιγμής φέτος, 22 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της, έχουν απαλλαγεί από την κοινοβουλευτική ασυλία τους. Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά στην καταστολή των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Maduro με αυθαίρετες συλλήψεις τους και αρκετές περιπτώσεις βασανιστηρίων τους συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροπληξίας, ασφυξίας με πλαστικές σακούλες, εικονικού πνιγμού, ξυλοδαρμού και σεξουαλικής βίας.
Τούτων λεχθέντων, είναι απορίας άξιον πώς η χώρα μας εξακολουθούσε να παρέχει στήριξη στον Nicolas Maduro μέχρι και σήμερα. Eυτυχώς, η νέα ελληνική κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο: συντάχθηκε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνωρίζουν ως το μόνο νόμιμο θεσμό στη Βενεζουέλα την Εθνοσυνέλευσή της και τον ρόλο του προέδρου της, του Juan Guaidό.
*H Eυφροσύνη Παυλακούδη είναι δημοσιογράφος και information architect. Έχει εκπαιδευτεί στο BBC World Service και διαθέτει BA Hons in Media Studies & Social Policy Research και ΜΑ in Mass Communication. Υπήρξε αρχισυντάκτης στο maga.gr όπου αρθρογραφούσε επί σειρά ετών, ενώ συνεργάστηκε για θέματα δημοσιογραφικής κάλυψης και πολιτικής ανάλυσης με διάφορα πολιτικά γραφεία. Άρθρα και συνεντεύξεις της έχουν δημοσιευτεί, ενδεικτικά, στα enface.gr, lifo.gr, metarithmisi.liberal.gr, maga.gr, freeforumstocks.blogspot.com, bleepradio.gr.