Ο Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία στρατιωτικής διοίκησης για το Διάστημα

Από το Kappa Newsdesk

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron ανακοίνωσε χτες, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής δεξίωσης για τη στρατιωτική κοινότητα, την παραμονή της παρέλασης στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την εθνική επέτειο της 14ης Ιουλίου, τη δημιουργία μιας στρατιωτικής διοίκησης για το Διάστημα που θα ενισχύσει σε πρώτη φάση την προστασία των γαλλικών δορυφόρων.

 «Για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη και την ενίσχυση των διαστημικών δυνατοτήτων μας, θα ιδρύσουμε μια μεγάλη διαστημική διοίκηση τον επόμενο Σεπτέμβριο στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας αρχικώς, που στη συνέχεια θα γίνει Πολεμική και Διαστημική Αεροπορία. Θα ενισχύσουμε τη γνώση μας για την κατάσταση στο Διάστημα. Θα προστατεύσουμε καλύτερα τους δορυφόρους μας, ενεργά»,  δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος από τους κήπους του Hôtel de Brienne, της έδρας του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. Όπως διευκρίνισε, ένα νέο στρατιωτικό δόγμα θα μας «επιτρέψει να αμυνθούμε στο Διάστημα, αλλά και μέσω αυτού», ενώ τόνισε πως δεν έχει ακόμη καθοριστεί το κόστος της εν λόγω διοίκησης.

Να θυμίσουμε ότι η Γαλλία, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικών δαπανών της για το διάστημα 2019-2025, έχει διαθέσει το ποσό των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα στο Διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης βασικών δορυφόρων επικοινωνίας, της εκτόξευσης τριών δορυφόρων παρακολούθησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και του εκσυγχρονισμού ενός συστήματος επιτήρησης ραντάρ. Πέρσι, μάλιστα, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, είχε δεσμευτεί για τη στρατιωτική διαστημική αυτονομία της Γαλλίας ενώπιον των ολοένα και μεγαλύτερων απειλών από άλλες δυνάμεις στην κούρσα της περίφημης στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος.

Η Γαλλία μπαίνει, λοιπόν, πλέον δυναμικά στo μαραθώνιο των  κορυφαίων δυνάμεων του κόσμου για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων στο Διάστημα. Η ανακοίνωση του Macron είναι στο ίδιο σχεδόν σκεπτικό άλλωστε με το σχέδιο που είχε ανακοινώσει πέρσι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, για τη δημιουργία μιας νέας “Διαστημικής Δύναμης” ως έκτου τμήματος του αμερικανικού στρατού μέχρι το 2020. Να σημειωθεί πως οι κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου έχουν εντείνει τον ανταγωνισμό για την πρωτοκαθεδρία στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, με την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να δοκιμάζουν ήδη οπλικά συστήματα  τα οποία μπορούν να πλήξουν τόσο δορυφόρους στο Διάστημα, όσο και ηλεκτρικά δίκτυα στη Γη.

Oι στρατιωτικές δραστηριότητες -συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων κατασκοπείας, εντοπισμού τοποθεσίας και παρεμβολών, επικοινωνιών και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο- θα μπορούσαν να δημιουργηθούν όλο και περισσότερο σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί πρόσφατα ότι το να βρεθούν να πολεμούν από το Διάστημα  οι αμερικανικές δυνάμεις είναι απλά θέμα χρόνου και για την ακρίβεια κάποιων ετών. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος το ΝΑΤΟ σκοπεύει να αναγνωρίσει το Διάστημα ως πεδίο πολέμου, όπως δήλωσαν ανώτεροι διπλωμάτες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τον Ιούνιο.