Τουσκ: Στο G7 δοκιμάζεται η ενότητα των κρατών του ελεύθερου κόσμου

Εκτενείς δηλώσεις έκανε πριν την έναρξη της Συνόδου του G7 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. “Άλλη μια Σύνοδος του G7 όπου θα δοκιμαστεί η ενότητα και η αλληλεγγύη των κρατών του ελεύθερου κόσμου και των ηγετών του και πως δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ο σημερινός κόσμος απαιτεί μεγαλύτερη συνεννόηση μεταξύ μας, και όχι λιγότερη”, τόνισε ο Τουσκ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της Συνόδου του G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας (24/8/2019) [Φωτό: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι:

· Η επίθεση που δέχεται η φιλελεύθερη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εν μέσω ανόδου του εθνικισμού και του απολυταρχισμού

· Η κλιματική αλλαγή και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

· Ο τερματισμός των εμπορικών πολέμων

· Ο περιορισμός της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων

· Η επιθετικότητα της Ρωσίας έναντι των γειτόνων της και ειδικά έναντι της Ουκρανίας

Ο Τουσκ ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την οικονομική και τεχνική υποστήριξη των χωρών της Αφρικής και ειδικά των γυναικών στις αφρικανικές χώρες.

Για το ζήτημα του Brexit, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως η ΕΕ έτοιμη ακόμη έτοιμη για μια λύση με τη Βρετανία, αλλά δεν θα συναινέσει σε ένα ασύντακτο Brexit και πρόσθεσε ότι δεν νομίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον θα ήθελε να μείνει στην Ιστορία ως “ο κύριος No-Deal”. “Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε ιδέες που θα είναι λειτουργικές, ρεαλιστικές και αποδεκτές από όλα τα κράτη-μέλη”, είπε ο Τουσκ.

Στη Σύνοδο δεν συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναρρώνει από εγχείρηση αφαίρεσης χολής.