Πλήρης άρση των capital controls

Από το Kappa Newsdesk

Στην πλήρη άρση των capital controls προχώρησε σήμερα η Κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και υπερψηφίστηκε το απόγευμα με μεγάλη πλειοψηφία από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που απείχε.

Η τροπολογία του Υπουργού Οικονομικών με την οποία αίρονται τα capital controls (26/8/2019)

Είχε προηγηθεί το πρωί συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο Υπουργείο Οικονομικών, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους φορείς η πλήρης άρση όλων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η ΤτΕ μετέφερε και τη σύμφωνη γνώμη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της ίδιας της κεντρικής Τράπεζας της χώρας, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει ανησυχία για εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό, αλλά αντίθετα υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι αυτές θα αυξηθούν, καθώς θα ενισχυθεί η βεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.

O Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία στη Βουλή (26/8/2019) [Φωτό: Τηλεόραση της Βουλής]

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βουλή την απόφαση της Κυβέρνησης και των οικονομικών θεσμών για την άμεση και πλήρη άρση των capital controls, και “μάλιστα πριν από το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει”. “Σήμερα κλείνει οριστικά ένας 4ετής κύκλος ανασφάλειας”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, “και μετά από 50 ολόκληρους μήνες τα capital controls καταργούνται”. Πρόσθεσε δε πως με αυτόν τον τρόπο “ανοίγει ένας κύκλος αιsιοδοξίας για την Ελλάδα”.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ:

Στουρνάρας: Επιστροφή στην κανονικότητα

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η άρση των capital controls σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και την αύξηση της εμπιστοσύνης στη χώρα.

Μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό

Οι τελευταίοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που καταργούνται από την 1η Σεπτεμβρίου με τη σημερινή τροπολογία της Κυβέρνησης αφορούν στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό μέσω εμβασμάτων σε λογαριασμούς ξένων Τραπεζών, για επιχειρηματικές δραστηριότητες κάθε είδους, για νοσηλεία στο εξωτερικό, για έξοδα φοίτησης κλπ. Επίσης καταργείται η απαγόρευση στις επιχειρήσεις να είναι διασυνδεδεμένες με POS που τροφοδοτούν τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.