Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Από το Kappa Newsdesk

Με συντριπτική πλειοψηφία 405 ψήφων υπέρ και μόλις 11 κατά η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τρίτη ψήφισμα, με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη συστηματική εξόντωση του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1915 έως και το 1923 ως “γενοκτονία”.

Το ψήφισμα αναφέρεται στην αναγνώριση της γενοκτονίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την απόρριψη των προσπαθειών άρνησης της ύπαρξης της γενοκτονίας και την ενθάρρυνση της ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα γεγονότα και τα δεδομένα της γενοκτονίας. Ειδική αναφορά γίνεται στο ψήφισμα και για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Ασσυρίων, των Χαλδαίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνωρίζει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων, αδιαφορώντας για τις πάγιες αντιδράσεις της Τουρκίας ενάντια σε μια τέτοια αναγνώριση. Το ψήφισμα τώρα αναμένεται να εισαχθεί τις επόμενες εβδομάδες και στη Γερουσία, όπου η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχει στο παρελθόν σταθερά αντιταχθεί σε ανάλογα ψηφίσματα, προτάσσοντας τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τουρκία. Η πίεση όμως πλέον είναι μεγάλη και είναι πολύ πιθανό να εγκριθεί τελικά το ψήφισμα και από τη Γερουσία.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του ψηφίσματος μαζί με τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή Γκας Μπιλιράκη, δήλωσε πως η έγκρισή του από τη Βουλή αποτελεί τη δικαίωση προσπαθειών πολλών ετών για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Αντίδραση από την Τουρκία

Η έγκριση του ψηφίσματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνέπεσε, πιθανότατα όχι τυχαία, την ίδια ημέρα με την εθνική εορτή της Τουρκίας, που αφορά στην ίδρυση του τουρκικού κράτους στις 29 Οκτωβρίου 1923. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε με ανάρτησή του στο Twitter, λέγοντας πως με το ψήφισμα οι ΗΠΑ προσπαθούν να “εκδικηθούν” την Τουρκία για την επιτυχία της στη Συρία, και πως το ψήφισμα είναι “άκυρο για την Κυβέρνηση και το λαό μας”.