Από το Kappa Newsdesk
Σε πλήρη αναδίπλωση των δηλώσεων που έκανε την Κυριακή στο Euronews περί μη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών προέβη την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια.
Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ δήλωσε πως η Συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως. “Σίγουρα προχωράμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα κεφάλαια είναι ενσωματωμένα στη Συμφωνία. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που μας ήρθαν από την ελληνική πλευρά και είδαμε ότι έκαναν και εκείνοι το ίδιο. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να πάρει συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των συμβουλίων. Στόχος είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, επειδή δημιουργεί μια στρατηγική εταιρική σχέση, οφέλη για τη χώρα μας, έναν νέο φίλο – τον νότιο γείτονα μας, και ανοίγει πολλές προοπτικές” είπε ο Ζάεφ.

“Είναι και φυσικό και πρακτικό να διατηρηθεί, να καλλιεργηθεί και να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία ολοκληρώνεται η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και, αν και είμαι απογοητευμένος από την ΕΕ, είναι η σοβαρότερη εγγύηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων [ένταξης]”, τόνισε ο Ζάεφ. “Το Σύνταγμα του κράτους έχει αλλάξει, η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού, έχει γίνει η καθημερινή μας ζωή. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί. Στέλνει έτσι ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, πρώτα απ όλα παραβίασης του Συντάγματος, με τη φιλοδοξία να καταλάβει την εξουσία. Τι θα συμβεί αν αναλάβει την εξουσία; [Το αποτέλεσμα θα είναι] άμεσες αντιδράσεις και δύο ή τρία νέα βέτο. Θεός φυλάξοι να σκεφτόμαστε τέτοιες εξελίξεις”, είπε ο Ζάεφ.
Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας πρόσθεσε πως η Συμφωνία της Πρεσπών μπορεί να ονομαστεί και “κατάλογος ιδιοκτησιών”, αφού “επέτρεψε την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας , κάτι που θα ήταν αδύνατο χωρίς της επίλυση του ζητήματος του ονόματος.” “Τα δύο τρίτα της Συνθήκης μιλούν για τη στρατηγική εταιρική σχέση, την οικονομία, την κοινωνική πρόνοια και την περίθαλψη, την άμυνα, την ασφάλεια και τις πολλές προοπτικές που πρέπει να δούμε μέσα από τις ευκαιρίες που ανοίγονται και στις δύο χώρες”.
Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η ελπίδα ανοίγματος των κεφαλαίων ένταξης δεν έχει χαθεί. “Εάν η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο, ας τον πάρει. Εάν οι ηγέτες [της ΕΕ] πρέπει να συζητήσουν, και θα συζητήσουν εάν χρειάζεται, να ενσωματωθεί μια νέα μεθοδολογία [για τις διαδικασίες της ένταξης]. Είμαστε ένα νησί εντός της ΕΕ, όλοι γύρω μας είναι κράτη-μέλη. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Πήραμε τολμηρές αποφάσεις, χωρίς να κοιτάξουμε τις πολιτικές μας καριέρες”, τόνισε ο Ζάεφ. “Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι σαφές. Τα κάναμε όλα αυτά για το βιωτικό επίπεδο”, κατέληξε ο Ζάεφ.