Θετική αποτίμηση της Ελλάδας από το Eurogroup – Εγκρίθηκε η αποδέσμευση των 767 εκατ. ευρώ

Από το Kappa Newsdesk

Σε θετική αποτίμηση της μεταμνημονιακής προσαρμογής της Ελλάδας και μάλιστα χωρίς αστερίσκους προέβη το Eurogroup κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωζώνης χαιρέτησαν τα συμπέρασματα της έκθεσης των θεσμών για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν για το πρώτο εξάμηνο του 2019 και ενέκριναν την αποδέσμευση του ποσού των 767 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Η συγκεκριμένη αποδέσμευση εκκρεμούσε από τις αρχές του 2019, καθώς από το τέλος του 2018 είχε ουσιαστικά παγώσει από την προγούμενη Κυβέρνηση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με βάση το μεταμνημονιακό πρόγραμμα. Το Eurogroup επιβεβαίωσε την απόφαση του Ιουνίου 2018, σύμφωνα με την οποία το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για απομείωση του χρέους, είτε για κοινά συμφωνημένες επενδύσεις και εξουσιοδότησε τους θεσμούς να κάνουν τις σχετικές συζητήσεις με την ελληνική Κυβέρνηση.

Οι μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις

Οι Υπουργοί χαιρέτησαν επίσης την επιβεβαίωση της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και τη συμφωνία με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020, που πετυχαίνει και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% αλλά και μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Όσον αφορά την πορεία της Οικονομίας, το Eurogroup χαιρέτησε το γεγονός ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε “σημαντική πρόοδο με ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος”. Οι Υπουργοί όμως σημείωσαν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους που περιγράφονται στην τέταρτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών και παραίνεσαν την ελληνική Κυβέρνηση να συνεχίσει χωρίς καθυστερήσεις και ενδοιασμούς τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις και χαιρέτισαν τη δέσμευση της Κυβέρνησης να τηρήσει απρόσκοπτα τη μείωση και μηδενισμό των καθυστερούμενων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, το όριο των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ιδιαίτερα μνεία έγινε στη δέσμευση της Κυβέρνησης να να μην επεκτεθεί πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην πρόθεση να υπάρξει ευρεία μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια έως το τέλος Απριλίου. Όπως τόνισε το Eurogroup, “το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει στην εξασφάλιση κατάλληλης επιβολής όλων των εγγυήσεων, γεγονός που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της παροχής πιστώσεων του τραπεζικού τομέα στην Οικονομία”. Σημειώνεται επίσης πως “είναι σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή και άλλων μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδίως όσον αφορά την ταχεία εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων δανείων, την εκκαθάριση των καθυστερημένων διαδικασιών αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

To Eurogroup δεσμεύθηκε να ασχοληθεί και πάλι με την Ελλάδα μετά τη δημοσιοποίηση της πέμπτης μεταμνημονιακής έκθεσης που αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις Βρυξέλλες (4/12/2019) [Φωτό: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]