Στην Ολομέλεια της Αμερικανικής Γερουσίας οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Από το Kappa Newsdesk

Μετά από μια έντονη συζήτηση, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε με ψήφους 18 έναντι 4 την πρόταση νόμου των Δημοκρατικών γερουσιαστών Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και την εισβολή στη βόρεια Συρία. Εναντίον της πρότασης νόμου ψήφισαν τέσσερεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές με το σκεπτικό ότι οι κυρώσεις περιορίζουν τη διαπραγματευτική ικανότητα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την υπερψήφιση από την Επιτροπή, το σχέδιο νόμου μεταφέρεται πλέον στην Ολομέλεια της Γερουσίας, όπου εξαρτάται από τον Πρόεδρο Μιτς ΜακΚόνελ το πότε θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση. Σύμφωνα με παρατηρητές στο Κογκρέσο, είναι πιθανό ο ΜακΚόνελ να καθυστερήσει την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια για να δώσει χρόνο στον Πρόεδρο Τραμπ να διαπραγματευθεί μια συμβιβαστική λύση με την Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να μπλοκαριστεί επ’ αόριστον.

Βαριές κυρώσεις στην Τουρκία

Το σχέδιο νόμου προβλέπει βαριές κυρώσεις στην Τουρκία, στις οποίες περιλαμβάνονται:

α) Κυρώσεις βάσει του Νόμου CAATSA, Section 231: Απαγόρευση της πώλησης και μεταβίβασης πολεμικών αεροσκαφών F-16 και F-35, συμπεριλαμβανομένων συσκευών και εξαρτημάτων, μέχρις ότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει πως η Τουρκία έχει απαλλαγεί από τους S-400

β) Κυρώσεις βάσει των τουρκικών κακόβουλων ενεργειών στη Συρία: Περιορισμός στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη Συρία, αντίθεση σε αιτήσεις δανεισμού της Τουρκίας από διεθνείς οργανισμούς, κυρώσεις κατά ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, κυρώσεις κατά προσώπων που παρέχουν όπλα στην Τουρκία, κυρώσεις κατά της Halk Bank και άλλων χρηματο-οικονομικών ιδρυμάτων που υποστηρίζουν τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, κυρώσεις κατά Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, αναφορά για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αναφορά για τα περιουσιακά στοιχεία του Ερντογάν και μελών της οικογένειάς του.

Μενέντεζ: Εκτός ορίων οι ενέργειες της Τουρκίας

“Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής με την Τουρκία. Εδώ και χρόνια υπήρξα περισσότερο επιφυλακτικός από τους περισσότερους ως προς τον Ερντογάν και τον προσανατολισμό του για τη Δύση. Οι ενέργειες ωστόσο της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο είναι πραγματικά εκτός ορίων”, δήλωσε ο Μενέντεζ. “Από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, μέχρι τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων στη Συρία εναντίον των Κούρδων και μέχρι τη διάπραξη, την καθοδήγηση ή τη συνειδητή διευκόλυνση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Κούρδων συμμάχων μας στη Συρία, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων λέει στον Ερντογάν ως εδώ και μη παρέκει με αυτό το ισχυρό πακέτο κυρώσεων. Επιπλέον μπορέσαμε να προσθέσουμε βασικές διατάξεις για την παροχή θετικής υποστήριξης στους Κούρδους εταίρους μας μέσω του προσφυγικού προγραμματισμού και της συμμετοχής τους σε ένα ειδικό πρόγραμμα για τις μεταναστευτικές θεωρήσεις διαβατηρίων. Αυτός ο σημαντικός επαναπροσδιορισμός της σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας είχε ήδη αργήσει και προσβλέπω σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ρις, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ολομέλεια της Γερουσίας θα εγκρίνει το σχέδιο νόμου χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”.