Ρεσιτάλ αναθεωρητισμού από τον Ερντογάν

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Ολόκληρο το φάσμα των αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας παρουσίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας με αφορμή το Μνημόνιο που υπέγραψε στις 28 Νοεμβρίου με τον Πρωθυπουργό της “Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας” της Λιβύης.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό Μνημόνιο “αντιστροφή της Συνθήκης των Σεβρών”, υπενθυμίζοντας για ακόμη μια φορά το σύνδρομο αναθεωρητισμού που διακατέχει την πολιτική του αλλά και μεγάλο μέρος του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου. Η πολιτική αυτή του Ερντογάν και του Κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης απέκτησε επίσημη έκφραση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 και ιδιαίτερα μετά την συμφωνία συνεργασίας του Ερντογάν με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων MHP τον Φεβρουάριο 2018.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξήγγειλε για μια ακόμη φορά γεωτρήσεις νοτιοανατολικά της Κρήτης και δυτικά του Καστελόριζου: “Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ [ενώ έδειχνε τις περιοχές δυτικά του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης] θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις”. Απηύθυνε δε κάλεσμα σε “δυνατές εταιρείες” για συνεργασία στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες. “Αν η κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα είναι “έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια στη Λιβύη”.

Νέα συνάντηση με τον Σαράζ

Το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη νέα συνάντηση του Ερντογάν με τον Σαράζ, με κύριο αντικείμενο τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών και την αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Τρίπολη και τη Μισράτα που πολιορκούνται από τις δυνάμεις του Λυβικού Εθνικού Στρατού υπό τις διαταγές του Στρατηγού Χάφταρ. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και λίγες ώρες αφού η τουρκική Κυβέρνηση είχε διαρρεύσει το κείμενο του Μνημονίου Συνεννόησης ανάμεσα στα δυο μέρη για τη στρατιωτικής τους συνεργασία.

Ο Πρωθυπουργός της “Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας” της Λιβύης Φαγιέντ αλ-Σαράζ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κωνσταντινούπολη (15/12/2019) [Φωτό: Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας/Murat Cetinmuhurdar]

Σίσι: Όμηρος τρομοκρατικών ομάδων η “Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας”

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την Κυριακή την “Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας” υπό τον Φαγιέντ αλ-Σαράζ “μη ελεύθερη και πραγματική, καθώς είναι όμηρος ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων” και πρόσθεσε πως η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου έχει επηρεαστεί αρνητικά από  τη σύγκρουση στη Λιβύη. Μόλις πριν λίγες ημέρες δε ο Σίσι είχε δηλώσει πως “εντός των επομένων μηνών θα υπάρξει μια συνολική πολιτική λύση στη Λιβύη, ώστε να λάβει τέλος το καθεστώς υπόθαλψης της τρομοκρατίας, το οποίο προωθεί τρομοκράτες και όπλα στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου”.