Τουρκικό ΥπΕξ: Ιδού οι αξιώσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο [έγγραφο]

Από το Kappa Newsdesk

Έγγραφο με τα τουρκικά επιχειρήματα για τις αξιώσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δημοσίευσε τη Δευτέρα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί πολύ. Στο έγγραφο παρατίθενται χάρτες και σχεδιαγράμματα με τις τουρκικές θέσεις και γίνεται προσπάθεια να τεκμηριωθούν με νομιμοφανή επιχειρήματα οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ Κύπρου, Καστελλόριζου και Κρήτης.

Στο τουρκικό έγγραφο γίνεται επίσης εκτενής αναφορά σε παρεμφερείς περιπτώσεις διευθέτησης θαλασσίων ζωνών, όπου το αποτέλεσμα φέρεται να ενισχύει τα τουρκικά επιχειρήματα ενώ παραλείπονται άλλες όπου τα τουρκικά επιχειρήματα μειονεκτούν. Όλα όμως εκκινούν από το τουρκικό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο τα ελληνικά νησιά δεν δημιουργούν από μόνα τους δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών.

Περικύκλωση της Κύπρου

Εκτενής περιγραφή γίνεται στο έγγραφο γύρω από τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως και για τις αναθέσεις στις οποίες έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία προς διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείας για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης με τις τουρκικές αξιώσεις στην Κύπρο, με τις οποίες περικυκλώνεται σχεδόν πλήρως η Κυπριακή Δημοκρατία.

Χάρτης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τα σημεία που έχουν γίνει γεωτρήσεις ή έρευνες από τουρκικά σκάφη (22/12/2019)

Δείτε ολόκληρο το τουρκικό έγγραφο εδώ: