Φωτιά στις αγορές από τον νέο πόλεμο τιμών του πετρελαίου και τον κορωνοϊό

Από το Kappa Newsdesk

Σε μείζονα κρίση στις διεθνείς αγορές οδηγεί ο νέος πόλεμος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για τις τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τη διαρκώς εντεινόμενη κρίση από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19. Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον OPEC+ την Παρασκευή στη Βιέννη για τα ποσοστά περιορισμού της παραγωγής του αργού πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το Σάββατο δραματική αύξηση της παραγωγής της για τον Απρίλιο σε πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, οδηγώντας σε περαιτέρω δραματική πτώση τις τιμές του πετρελαίου στις αγορές.

Στα 33 δολλάρια το Brent (-27%), κατάρρευση των αγορών της Ασίας

Η δραματική απάντηση της Σαουδικής Αραβίας στην άρνηση της Ρωσίας να μειώσει αισθητά τη δική της παραγωγή έχει οδηγήσει σε κατακρήμνυση την τιμή του Brent, το οποίο στις 8πμ βρισκόταν στα 33,2 δολλάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 12 δολλαρίων σε μια ημέρα ή 26,7%.

Μεγάλη δε είναι η πτώση στα χρηματιστήρια της Ασίας το πρωί της Δευτέρας, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να σημειώνει πτώση 5,37%, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να πέφτει κατά  3,89%, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας έπεσε κατά 7,33%.