Η Fed πήρε το μπαζούκα της αλλά οι αγορές δεν πείθονται

Από το Kappa News

Ο Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε το βράδυ της Κυριακής σε μια σημαντική κίνηση ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ενόψει των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, μειώνοντας το βασικό ομοσπονδιακό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 0%~0,25% και ανακοινώνοντας παράλληλα ένα μαζικό πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Παράλληλα, σε μια συντονισμένη κίνηση, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν σημαντικά τους swap αλληλόχρεους λογαριασμούς δολλαρίων, μειώνοντας το σχετικό επιτόκιο σε OIS + 25 μονάδες βάσης, προσφέροντας παράλληλα και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διάρκειας 84 ημερών.

Ακούστε την ενημέρωση του Προέδρου της Fed Τζερόουμ Πάουελ για τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας:

Δεν πείθονται οι αγορές

Παρ’ όλη τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed και το σημαντικό πακέτο πιστωτικής επέκτασης, οι αγορές δεν φαίνονται να πείθονται από την κίνηση αυτή και τα futures του δείκτη Dow Jones και του δείκτη S&P 500 κλείδωσαν στο limit down των 1.000 μονάδων και 5% αντίστοιχα, αμέσως σχεδόν μόλις άρχισε η διαπραγμάτευση τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με αναλυτές και χρηματιστες, το σοκ στην οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είναι τόσο μεγάλο, που δεν είναι σίγουρο εάν οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, όσο θαρραλέες και αν είναι, θα επαρκέσουν για αποτρέψουν τη βύθιση της οικονομίας σε ύφεση. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε την Κυριακή πως αναθεωρεί σημαντικά χαμηλότερα τις προβλέψεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2020, προβλέποντας μείωση της ανάπτυξης στο 0% στο πρώτο τρίμηνο, συρρίκνωση κατά 5% στο δεύτερο τρίμηνο και περαιτέρω ύφεση στα επόμενα τρίμηνα. “Ακόμη και αν οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές στραφούν δραστικά προς την πλευρά της επέκτασης, τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και οι ανησυχίες των καταναλωτών είναι πιθανό να οδηγήσουν σε δραστικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο”, ανέφερε σε σημείωμά του προς τους πελάτες της Τράπεζας ο βασικός οικονομολόγος της Goldman Sachs Γιάν Χάτζιους.

Τραμπ: Μεγάλο βήμα, με κάνει πολύ χαρούμενο

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε πολύ θετικά στα μέτρα της Fed, κάνοντας δήλωση στο Λευκό Οίκο:  “Πρόκειται για μεγάλο βήμα. Με κάνει πολύ χαρούμενο. Θέλω να συγχαρώ την Ομοσπονδιακή Τράπεζα”, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος και πρόσθεσε “είναι πολύ σημαντική για τη χώρα. Το έκαναν με μια κίνηση και όχι με τέσσερεις κινήσεις και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι”.

Οι αγορές της Ασίας το πρωί της Δευτέρας βρίσκονται σε πτωτική τάση, με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει πτώση άνω του 3% στις 7πμ ώρα Ελλάδας, τον δείκτη S&P/ASX 200 στο Σίδνεϊ να πέφτει κατά 9,7%, ενώ ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο να σημειώνει πτώση 0,3%.