Από το Kappa Newsdesk
Εντός των επομένων δυο εβδομάδων θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες “πρόθυμες” ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε την Τετάρτη η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον σε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τα νησιά του Αιγαίου.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι και ευρωβουλευτές.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Πολωνία, τη Τσεχία και την Ουγγαρία για την άρνησή τους να δεχθούν τη μετεγκατάσταση προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Χρυσοχοΐδης: Ευχαριστούμε τη Frontex
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης περιέγραψε στους ευρωβουλευτές τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο και τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διασπάσει τα ελληνικά σύνορα χρησιμοποιώντας ως όπλο τους μετανάστες και ευχαρίστησε τη Frontex και τα ευρωπαϊκά κράτη που διέθεσαν δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως το κράτος δικαίου και το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για το άσυλο.
Ο Νότης Μηταράκης περιέγραψε τα σχέδια της ελληνικής Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των hotspot τα νησιά του Αιγαίου και διαβεβαίωσε πως υπάρχει σχέδιο διαχείρησης τυχόν διασποράς του κορωνοϊού στις προσωρινές δομές των νησιών. Ανακοίνωσε επίσης ότι τέθηκε σε καραντίνα η προσφυγική δομή στη Ριτσώνα, καθώς ανιχνεύθηκαν εκεί 20 τουλάχιστον κρούσματα του κορωνοϊού.
Διευθυντής Frontex: Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την Τουρκία
Ιδιαίτερα θετικά ως προς τις ενέργειες των ελληνικών αρχών ασφαλείας στον Έβρο εκφράστηκε ο διευθυντής της Frontex, υιοθετώντας πλήρως τα επιχειρήματα της ελληνικής Κυβέρνησης ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν σκόπιμα υποκινούμενη από την τουρκική Κυβέρνηση, και πως η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών στον Έβρο ήταν πολίτες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές και όχι από τη Συρία. Πρόσθεσε δε, πως τα γεγονότα του Έβρου απέδειξαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να στηρίζεται στη στάση τρίτων χωρών για τη διαχείρηση των μεταναστευτικών ροών και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, υπονοώντας σαφώς την ανακόλουθη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.
Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την τηλεδιάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: