Η ελπίδα για έξοδο από το lockdown δίνει ώθηση στα χρηματιστήρια

Από το Kappa Newsdesk

Κέρδη κατέγραψαν για άλλη μια ημέρα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και η Wall Street, καθώς η ελπίδα ότι θα υπάρξει χαλάρωση των περιοριστών μέτρων από τις αρχές Μαΐου ενισχύει τους αγοραστές. Στα υπόλοιπα θετικά της ημέρας η απόφαση της Fed να χορηγήσει ακόμη 2,3 τρισεκατομμύρια δολλάρια σε ρευστότητα προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η κατ’ αρχάς συμφωνία στον OPEC+ για περιορισμό της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια, όπως και η συμφωνία στο Eurogroup για την ενίσχυση των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της πανδημικής κρίσης.

Συνεχίστηκε η άνοδος για μετοχές των κλάδων του τουρισμού, της αναψυχής, των ασφαλειών και των Τραπεζών κατά 2,2% έως 4,6%. “Η τάση στις αγορές αλλάζει σαν το γιό-γιό, αλλά είναι πολύ θετικές οι ενδείξεις ότι η καμπύλη του κορωνοϊού συνεχίζει να τείνει προς ευθεία στις πλέον πληγείσες χώρες”, δήλωσε στο Reuters ο Στήβεν Ίνες, υπεύθυνος στρατηγικής αγορών της AxiCorp. Στο Λονδίνο οι μετοχές ενισχύσθηκαν σημαντικά και από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να χρηματοδοτήσει την Κυβέρνηση με εκτύπωση νέου χρήματος, εάν χρειαστεί.

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών σημείωσε άνοδο κατά +1,57%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 2,24%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 3,93%, το Παρίσι έκλεισε στο +1,44%, το Μιλάνο στο +1,39%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 1,71%. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,30%, ενώ από τις Τράπεζες μόνο η Εθνική και η Alpha σημείωσαν πτώση κατά 0,20% και 0,08% αντίστοιχα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,719.37 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,22%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,789.82 μονάδες, με άνοδο 1,45% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,153.57, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,77%.