Η Μέρκελ δεν αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγου

Από το Kappa Newsdesk

Ανοικτό άφησε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πανδημική κρίση. Απαντώντας τη Δευτέρα σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της Γερμανίας εν όψει της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, η ηγέτης της Γερμανίας είπε πως “θα μπορούσε να δεχθεί την έκδοση ομολόγων με κοινές εγγυήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ”, επί τη βάσει του άρθρου 122 παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφερόταν στην πρόταση της γαλλικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και τις σκέψεις της ίδιας της Επιτροπής για το θέμα. Το σχετικό άρθρο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης αναφέρει πως “Όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο, προτάσει της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης.” Με βάση αυτό το άρθρο δρομολογείται το σχέδιο SURE για την ασφάλιση της αγοράς βραχυχρόνιας εργασίας από την Επιτροπή.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος πρόσθεσε επίσης πως θα μπορούσε ενδεχομένως και αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για να θεσμοθετηθούν νέα εργαλεία χρηματοδότησης, αλλά μια αναθεώρηση θα χρειαστεί δυο με τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών Οικονομιών είναι άμεση. “Θέλω να είμαι σαφής. Η Γερμανία θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη και θα επιδείξει αλληλεγγύη”, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ: