Ανησυχίες στις αγορές για το βάθος της κρίσης

Από το Kappa Newsdesk

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν νέα άνοδο την Τρίτη, εν μέσω θετικών ειδήσεων από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά η Wall Street πάτησε φρένο λόγω ανησυχιών των επενδυτών για το βάθος και το εύρος της κρίσης αλλά και την κερδοφορία των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου.

Στην Ευρώπη οι επενδυτές είδαν θετικά τα νέα από τον τραπεζικό κλάδο, με τη UBS να καταγράφει αύξηση κατά 40% στα κέρδη του 1ου τριμήνου, ενώ  θετικά είδε η αγορά και τα αποτελέσματα της Santander που κατάφερε να καταγράψει κέρδη, παρά την εγγραφή ζημιών 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και η μετοχή της HSBC είχε θετική πορεία, παρότι η βρετανική Τράπεζα κατέγραψε ζημίες από NPLs ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Θετικά επίσης λειτούργησε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών Τραπεζών ως προς τον δανεισμό τους προς ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως κυριάρχησαν οι ανησυχίες για το βάθος της κρίσης, καθώς έρευνα του CNBC ανάμεσα σε παράγοντες της αγοράς έδειξε πως η ουσιαστική ανάκαμψη μπορεί να αργήσει ακόμη και μέχρι το 2022 και θα χρειαστούν περισσότερα προγράμματα διάσωσης και ενίσχυσης της οικονομίας από την αμερικανική Κυβέρνηση και τη Federal Reserve. Πολλά funds κεφαλαιοποιούν τα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων από τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου για να τοποθετηθούν σε μετοχές που είχαν μεγάλες απώλειες λόγω της πανδημικής κρίσης, αλλά που προβλέπεται να επωφεληθούν από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,68%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 1,27%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 1,91%, το Παρίσι έκλεισε στο +1,43%, το Μιλάνο στο +1,71%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 1,55%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634,96 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,41%, με τις Τράπεζες να σημειώνουν σημαντικά κέρδη για άλλη μια συνεδρίαση κατά 5,12%, αλλά με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να σημειώνει απώλειες κατά 0,11%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 24,101.55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,13%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,863.39 μονάδες, με πτώση κατά 0,52% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,607.73, σημειώνοντας πτώση κατά 1,40%.