Η κυπριακή Βουλή θέτει υπό αμφισβήτηση την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά

Από το Kappa Newsdesk

Ύστερα από μια ιδιαίτερα έντονη συνεδρίαση, η κυπριακή Βουλή απέρριψε την Παρασκευή με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά, γνωστής ως CETA. Η σημαντική αυτή εμπορική συμφωνία ισχύει προσωρινά από το 2017, αφού πρώτα είχε εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά καθώς έχει χαρακτηριστεί “μεικτή εμπορική συμφωνία” πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της Ένωσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Κύπρου καταψήφισαν μαζικά την επικύρωση της συμφωνίας, προβάλλοντας ως βασική αιτία την έλλειψη πρόνοιας για την εμπορική προστασία του χαλουμιού, του γνωστού κυπριακού τυριού. Το πολύ επιτυχημένο εμπορικά κυπριακό προϊόν δεν έχει όμως ακόμη κατοχυρωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, λόγω κυρίως διαφωνιών για τη σύνθεση και την τυποποίησή του. Το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού κατέκρινε σφοδρά την αντιπολίτευση για την καταψήφιση της επικύρωσης της συμφωνίας και ο Πρόεδρός του Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως η εξέλιξη αυτή δεν αφαιρεί απλά το δικαίωμα της Κύπρου να συμμετέχει στη συμφωνία, αλλά είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι η καταψήφιση σημαίνει μη εφαρμογή της συμφωνίας στο σύνολο της ΕΕ και σημείωσε πως έστω και από ένα κοινοβούλιο να μην περάσει, η συμφωνία δεν εφαρμόζεται. “Να βάλουμε στη ζυγαριά, ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από την μακρά προσπάθεια που κατέβαλε η ΕΕ από την ίδρυση της να συνάψει και το κοινοβούλιο της Κύπρου την τουμπάρει”, συμπλήρωσε.

“Πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ καταψηφίζει, καθώς όλες οι συνδικαλιστικές και όλες οι αγροτικές οργανώσεις τοποθετήθηκαν κατά της κύρωσης της Συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι σε όλη την Ευρώπη, κινήματα κατέβηκαν στους δρόμους, καθώς η συμφωνία περιέχει οικολογικές και οικονομικές προεκτάσεις, καθώς υπηρετεί μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η Κυβέρνηση τοποθετείται με τους λίγους προνομιούχους, συμπλήρωσε. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Διερωτήθηκε γιατί εμείς πρέπει να λέμε μάλιστα, και εξέφρασε την άποψη ότι παρέχεται μέσα από το όχι της Βουλής χρυσή ευκαιρία στην Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ώστε να μας κατοχυρώσουν το χαλούμι και να ψηφίσουμε. Πρέπει συνέχισε να ορθώσουμε κεφάλι και να διεκδικήσουμε.

Σοβαρές νομικές και πολιτικές επιπτώσεις

Η απόφαση της κυπριακής Βουλής αναμένεται να έχει σοβαρές νομικές και πολιτικές επιπτώσεις, καθώς η συμφωνία δεν μπορεί πλέον να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, ενώ είναι πολύ πιθανή η μη επικύρωσή της και από την Άνω Βουλή της Ολλανδίας, η οποία προβλέπεται να αποφασίσει σχετικά τον Σεπτέμβριο. Η εξέλιξη αυτή περιορίζει σημαντικά και τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εμπορικές συμφωνίες που επιδιώκει να κλείσει με τις χώρες Mercosur της Νότιας Αμερικής, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει το 2017 πως δεν είναι σαφές τι θα συμβεί εάν ένα ή περισσότερα Κοινοβούλια δεν επικυρώσουν τη συμφωνία. Η Επιτροπή αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου τη Δευτέρα με δήλωση εκπροσώπου ή του αρμόδιου Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν. Ειδικοί στο διεθνές εμπόριο θεωρούν ότι θα προκύψει νομικό χάος, καθώς ουδείς γνωρίζει εάν η συμφωνία θα καταρρεύσει στο σύνολό της ή μόνο στα μέρη κατά τα οποία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, που αφορούν κυρίως τις διμερείς επενδύσεις.