Γερουσιαστές ζητούν από τον Πομπέο την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S-400

Από το Kappa Newsdesk

Δυο Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά, τις δοκιμές και την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Μέριλαντ Κρις Βαν Χόλεν και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Οκλαχόμα Τζέιμς Λάνκφορντ αναφέρουν στην επιστολή τους τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση “Ευνομία” στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου.

Η επιστολή των Αμερικανών γερουσιαστών Κρις Βαν Χόλεν και Τζέιμς Λάνκφορντ προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για το θέμα των S-400 της Τουρκίας.

Ο Βαν Χόλεν και ο Λάνκφορντ ζητούν από τον Μάικ Πομπέο την ενεργοποίηση του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) για την επιβολή κυρώσεων σε κράτη εχθρικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε κράτη που προμηθεύονται οπλικά συστήματα από κράτη εχθρικά προς τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί γερουσιαστές συνδέουν στην επιστολή τους την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο με την αφορά και τη δυνατότητα χρήσης των S-400, και ρωτούν τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εάν η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 για να εντοπίσει τα ελληνικά F-16 και εάν η Τουρκία έχει ενσωματώσει το δίκτυο τακτικών πληροφοριών “Link 16” στα συστήματα των S-400.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία σχέδιο νόμου τον περασμένο Ιούλιο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA για την αγορά των S-400, αλλά ο επικεφαλής της ρεπουμπικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ δεν έχει ακόμη εισαγάγει το σχετικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Γερουσίας για ψήφιση και νομοθέτηση, κατόπιν σχετικών οδηγιών από τον Πρόεδρο Τραμπ.