Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Να ανακληθεί η απόφαση για τα Βαρώσια

Από το Kappa Newsdesk

Με ομόφωνη απόφασή του αργά το βράδυ της Παρασκευής, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών “εκφράζει την ανησυχία του” για το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει τις ακτές των Βαρωσίων στα κατεχόμενα της Κύπρου, ζητά την ανάκληση αυτής της απόφασης και καλεί τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί.

Η ανακοίνωση της προεδρίας του Συμβουλίου, την οποία αυτό το μήνα ασκεί η Ρωσία, αναφέρει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας “επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για μια τελική, ουσιαστική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, η οποία θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου -συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992)- και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, που δεν θα είναι σύμφωνες με αυτά τα κείμενα.

Τονίζοντας τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, το Συμβούλιο κάλεσε τόσο τις δυο κοινότητες της Κύπρου, όσο και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να εκκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την αίσθηση του επείγοντος μετά την εκλογική διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στην πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει μια συνάντηση των ηγετών των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, όπως είχε συμφωνηθεί παλαιότερα.