Ακάρ: Ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών από την Ελλάδα

Από το Kappa Newsdesk

Επίθεση στην Ελλάδα για τους αμυντικούς εξοπλισμούς και τις “προκλητικές ενέργειές” της εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ από την Τρίπολη της Λιβύης, την οποία επισκέπτεται μαζί με την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Μιλώντας σε δείπνο προς τιμήν των στελεχών των τουρκικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Λιβύη, ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει εξαπολύσει μια ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών, η οποία όπως είπε, γίνεται εις βάρος του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και είναι πέρα από κάθε στρατιωτική και οικονομική λογική.

“Έχουμε εξαιρετικά καλές προθέσεις, αλλά οι Έλληνες κλιμακώνουν τις προκλήσεις”

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η Τουρκία έχει “πολύ καλές προθέσεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο” για επίλυση όλων των προβλημάτων με σχέσεις καλής γειτονίας και βάσει του διεθνούς δικαίου, ώστε να εξευρεθούν πολιτικές λύσεις και πρόσθεσε πως η Τουρκία, όπως επέδειξε στις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θέλει ειλικρινά την ειρήνη, αλλά η Ελλάδα συνεχώς ζητά την παρέμβαση τρίτων. “Οι Έλληνες γείτονές μας, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση με κάθε ευκαιρία, προβαίνουν σε εξαιρετικά προκλητικές ενέργειες και σε κλιμακούμενες μεθόδους. “Η στάση της Τουρκίας  απέναντι στις προκλητικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και η διοίκησή τους έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν σχέσεις καλής γειτονίας με σύνεση, αξιοπρέπεια και υπομονή, και συνεχίζουν να το κάνουν”, τόνισε ο Ακάρ. “Αυτά τα λάθη και οι παράλογες πρακτικές της Ελλάδας έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς στον κάθε λογικό Έλληνα”, είπε ο Άκαρ και πρόσθεσε πως “δεν μπορούν [οι Έλληνες] να κατανοήσουν τη φυγή της Ελλάδας από τις συνομιλίες, αλλά οι άνθρωποι στην κορυφή γνωρίζουν την αλήθεια και δεν μπορούν να συναντηθούν επειδή δεν έχουν πρόσωπο να συναντηθούν”.

“Ξέφρενη μόδα εξοπλισμών”

Ο Τούρκος Υπουργός κατηγόρησε την Ελλάδα πως έχει ξεκινήσει μια ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών μειώνοντας τους μισθούς του ελληνικού λαού. “Δεν θα σας φτάσουν να αγοράσετε τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα υποβρύχια που θέλετε. Τι θα απογίνει ο αγαπητός ελληνικός λαός; Δυστυχώς, η λανθασμένη αυτή πολιτική θα καταστρέψει τις ζωές και την ευημερία των ανθρώπων ρίχνοντας ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην ήδη προβληματική οικονομία τους. Ο Έλληνας γείτονάς μας το επιδιώκει όμως. Προσπαθούν να συνεχίσουν αυτούς τους εξοπλισμούς, οι οποίοι είναι εντελώς πέρα από κάθε στρατιωτική όσο σε οικονομική λογική.”

“Η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση για εμάς”

Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Κυπριακού λέγοντας πως “η Κύπρος είναι μια εθνική υπόθεση για εμάς. “Η προσέγγισή μας είναι ξεκάθαρη. Εάν είμαστε αυτό που διατηρούμε από το 1974, η Κύπρος μας διδάσκει σήμερα το ίδιο”, είπε και πρόσθεσε πως για να βρεθεί μια πραγματική λύση στο νησί το συντομότερο δυνατόν, “οι Έλληνες πρέπει να εγκαταλείψουν την αποτυχημένη και πεισματική στάση τους και να αποδεχθούν την τουρκική παρουσία. Αγνοούν τους Τούρκους στο νησί. Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε έτσι. Οι Έλληνες πρέπει να το καταλάβουν αυτό και οι τρίτοι πρέπει να το δουν”.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας κατέληξε προειδοποιώντας Ελλάδα και Κύπρο: “Έχουμε ευθύνη ως εγγυήτρια δύναμη για κάθε ζήτημα και θα χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Κύπρο και την Γαλάζια Πατρίδα και μπορούμε να το κάνουμε.”