Ρέγκλινγκ: Το ευρώ ενισχύει τη θέση του ως παγκόσμιο νόμισμα

Από το Kappa Newsdesk

Οι πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης οδηγούν στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συζήτηση που είχε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τον δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

Ένα διεθνές οικονομικό σύστημα που θα βασίζεται σε αρκετά νομίσματα σχεδόν ίδιας σημασίας θα είναι πιο αποδοτικό για την παγκόσμια οικονομία από σήμερα που κυριαρχεί το δολάριο, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι οι αναδυόμενες οικονομίες επηρεάζονται αρνητικά από τις προσδοκίες για περιορισμό της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αν υπήρχαν περισσότερα νομίσματα με την ίδια σημασία δεν θα συνέβαινε αυτό.

Η διαφορά του ευρώ από το δολάριο μειώνεται, είπε, προσθέτοντας ότι 50 χώρες έχουν συνδεθεί με το κοινό νόμισμα. Το ευρώ, σημείωσε, θα γίνει πιο ελκυστικό στους διεθνείς επενδυτές με την αύξηση των κοινών εκδόσεων χρέους από την ΕΕ, όπως αυτές για το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE και για το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα εκτινάξουν στα 2 τρισ. ευρώ το μέγεθός τους.

Αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία της Τραπεζικής Ένωσης, η οποία θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία, κάνοντάς την πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Η τραπεζική ένωση, πρόσθεσε, ξεκίνησε πριν από χρόνια και έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα δύο από τα τρία στάδιά της. Το τρίτο στάδιο, είπε, αφορά δύσκολα και πολιτικά ευαίσθητα θέματα, όπως το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων (EDIS), η ολοκλήρωσή του θα πάρει κάποια χρόνια. Σημείωσε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε εδώ το βίντεο με τη συζήτηση Ρέγκλινγκ-Σπίγκελ: